Zoeken

Emilia-Romagna GP vervangt Kazachstan GP

15 juli 2024
Het gerucht gaat al een tijdje, maar nu is het officieel: Dorna heeft de allereerste Kazachstan Grand Prix opnieuw geschrapt, officieel als gevolg van de overstromingen in de regio eerder dit jaar. In plaats daarvan vindt een tweede ronde in Misano plaats, twee weken na de San Marino Grand Prix.

Al vanaf de aankondiging van Dorna de wedstrijdkalender te hebben uitgebreid met de Kazachstan Grand Prix, de allereerste MotoGP race in Centraal-Azië, is er gedoe omtrent het nieuw te bouwen circuit. Het afgelopen jaar moest de inaugurale race worden geschrapt omdat het circuit nog lang niet klaar was en dit jaar werd de ronde om diezelfde reden van juni naar september verplaatst, als vervanging van de India Grand Prix die naar begin 2025 werd verplaatst.

Officieel was het verschuiven van de race het gevolg van de overstromingen in de regio, duidelijk was echter dat er nog behoorlijk veel werk moet worden verricht om de infrastructuur af te krijgen. Het asfalteren van het circuit mag dan zijn afgerond, evenals de pit-accommodatie, maar buiten dat zijn er nog maar amper faciliteiten. 

Ook nu worden als reden voor het cancelen van de Kazachstan Grand Prix "bedrijfsmatige en logistieke problemen, als gevolg van eerdere overstromingen in de regio" genoemd, die de doorgang van het event in 2024 onmogelijk hebben gemaakt. 

Het nieuws zal onze vaste lezer ongetwijfeld niet zijn ontgaan, al begin deze maand schreven we dat de Kazachstan Grand Prix zou worden geschrapt. In plaats van een tweede ronde in Qatar heeft Dorna er nu echter voor gekozen om een tweede ronde in Misano te organiseren als de Emilia-Romagna Grand Prix. 

Het Misano World Circuit Marco Simoncelli is daarmee toneel voor de Gran Premio Red Bull di San Marino della Riviera di Rimini, die van 6-8 september wordt verreden, de Misano MotoGP Official Test van 9 september en de Emilia-Romagna Grand Prix van 20-22 september. 

Het is verrassend dat Dorna niet voor Qatar, maar voor Misano heeft gekozen. Vanuit logistiek oogpunt mag het dan een logische keuze zijn, omdat het MotoGP circus dan 2 weken in Rimini kan blijven, maar brisant detail is dat de tweede Misano-Grand Prix hetzelfde weekend plaatsvindt als de WorldSBK ronde in Cremona, op slechts 3 uur afstand. Een overduidelijk teken dat Dorna het WorldSBK kampioenschap de nek aan het omdraaien is.