Zoeken

Metal of the Order of Australia toegekend aan Jim Scaysbrook

13 juli 2020
Jim Scaysbrook, de man die Mike Hailwood in 1977 weer aan het racen bracht en in 1978 teamgenoot van 'Mike the Bike' was tijdens de legendarische 1978 Isle of Man TT, is recent bekroond met een prestigieuze Award uit handen van de Britse koningin - die ook de koningin van Australië is - als erkenning voor z'n diensten in de motorsport.

De Australische motorlegende Jim Scaysbrook is door de Britse koningin geëerd. De Queen's Birthday Honours (de Britse variant op onze Lintjesregen) heeft recent aangekondigd de Medal of the Order of Australia (OAM) te hebben toegekend aan Scaysbrook voor zijn diensten aan motorrijden en motorsport. 

De OAM wordt toegekend aan mannen en vrouwen met een gewone levenswijze die hun uiterste best hebben gedaan om op uitzonderlijke wijze bij te dragen aan het welzijn van hun medeburgers.

De 72-jarige Jim Scaysbrook is een van de meest veelzijdige rijders van de mythische Australische coureursfabriek, een sleutelfiguur in de hedendaagse motorgeschiedenis. Hij was in de jaren '70 een van de beste motorcross-racers van Australië en nam ook met succes deel aan Dirt Track, langeafstands Reliability Trials, Desert Racing, Enduro en Speedway.

Scaysbrook was de eerste Australiër die in de AMA Motocross in de VS reed, in 1973 op zijn 400 Maico. Terug Down Under werd hij copywriter voor een vooraanstaand reclamebureau in Sydney, terwijl hij op internationaal niveau begon te racen met TZ500 Yamaha's en 750/900 Ducati's, met succes op de Isle of Man TT, Maleisië, Macau en Australië. 

Na een lange carrière in de reclame heeft Jim zich sindsdien toegelegd op journalistiek en heeft hij meer dan een dozijn motorboeken geschreven over de geschiedenis van de Australische motorsport.

Sinds 2006 was Jim Scaysbrook de redacteur van Old Bike Australasia, dat is uitgegroeid tot het grootste historische motorfietstijdschrift op het zuidelijk halfrond. Een voorliefde voor klassieke singles zorgde ervoor dat hij betrokken was bij de vroege dagen van Historic Racing in Australië, waar hij Mike Hailwood ontmoette - en versloeg. 

De twee werden vrienden, en dit leidde ertoe dat Jim teamgenoot werd van de negenvoudig wereldkampioen tijdens zijn terugkeer naar racen op het hoogste niveau op een V-twin Ducati 750SS in de Castrol 6-uursrace voor productie-straatfietsen in 1977 in Amaroo Park. 

Vervolgens werkte hij samen met Mike the Bike op een tweede Ducati 900F1 tijdens zijn legendarische comeback in de Isle of Man TT uit 1978, evenals de Castrol Six Hours uit 1978. 

Jim's zoon Rennie trad in de voetstappen van zijn vader en werd motorjournalist, momenteel voor Cycle News in de VS - en is ook even succesvol in het racen. Afgelopen jaar won Rennie de 2019 Pikes Peak International Hill Climb op zijn fabrieksondersteunde Aprilia Tuono V4 Factory en zette daarbij een nieuw record.

Jim Scaysbrook OAM zal later dit jaar tijdens een speciale prijsuitreiking zijn prijs ontvangen van de gouverneur van Australië.