Zoeken

Royal Enfield roept Himalayan terug om mogelijke oxidatie remklauwen

13 maart 2023
Royal Enfield heeft een terugroepactie uitgerold voor de 2017-2021 Himalayan. Wanneer met de motor wordt gereden over wegen waarop pekel is gestrooid kunnen de remklauwen gaan roesten.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk had Royal Enfield feedback gekregen van een Himalayan waarvan de remklauwen waren verroest. Onderzoek leerde Enfield dat als er wordt gereden op wegen waar in winterdagen is gestrooid en nadien de remklauwen niet worden schoongemaakt, deze kunnen gaan roesten.

Als gevolg van de oxidatie kunnen de remmen gaan slepen, wat z'n weerslag heeft op de performance van de remmen. In het uiterste geval zou dat tot een ongeval kunnen leiden. 

Hoewel Enfield alleen vanuit het Verenigd Koninkrijk melding heeft gehad en zich geen incidenten hebben voorgedaan, zei Brembo dat dit fenomeen zich ook kan voordoen in andere landen waar in wintertijden op straat wordt gepekeld, zoals in de Verenigde Staten, andere Europese landen en Zuid Korea. 

Brembo adviseerde om in die landen de BeBry remklauwen te vervangen door geanodiseerde exemplaren, die tegen pekel bestand zijn, waarop Royal Enfield tot een terugroepactie heeft besloten.

De terugroepactie betreft de Himalayan met productiedata van 1 maart 2017 tot 28 april 2021, met typenummers beginnend bij ME3FSM249HK411921 tot ME3FSM24XMK401568. Bij de Enfield dealer zullen de remklauwen kosteloos worden vervangen door geanodiseerde exemplaren. Wanneer uit inspectie blijkt dat de remblokken versleten zijn, dan worden wel de kosten voor nieuwe remblokken wel in rekening gebracht.