Zoeken

Suzuki onthult GSX-R1000R 100th Anniversary

9 september 2020
Om het 100-jarig lustrum wat luister bij te zetten heeft Suzuki een bijzonder fraaie 100th Anniversary Edition van de GSX-R1000 op de markt gezet. Het vlaggenschip van de GSX-R familie heeft hetzelfde retro-geïnspireerde design gekregen als de GSX-RR MotoGP racer.

Als het om verkoopcijfers gaat mag het ooit ongekend populaire Supersport segment geen ene r*k meer mogen voorstellen, maar qua aantrekkingskracht heeft de Supersport amper ingeboet: nog steeds zijn het dé motoren die iedereen het liefst in z'n garage zou willen hebben staan, omdat ze nog steeds tot de verbeelding spreken.

Zeker wanneer ze zo bijzonder fraai design hebben als deze 100th Anniversary Edition van de GSX-R1000 in het traditionele blauw en zilver kleurschema, waarin dit jaar de MotoGP machines van Alex Rins en Joan Mir zijn gespoten als eerbetoon aan de Grand Prix machines van Suzuki uit de jaren '60 van de vorige eeuw. Na de onthulling begin dit jaar werd de 2020 GSX-RR al unaniem verkozen tot mooiste MotoGP machine van dit jaar.

In het WK Superbike is Suzuki al een tijdje niet meer actief, maar op landelijk niveau heeft de GSX-R1000R al wedstrijden en kampioenschappen gewonnen in het Britse BSB, Moto America in de VS en het Australisch kampioenschap, plus de zwaarste beproeving: de Senior TT van de Isle of Man TT direct na z'n launch. 

De 100th Anniversary deelt trouwens meer dan alleen het kleurschema met de MotoGP machine. De nokkenas met variabele timing is rechtstreeks van de GSX-RR afgeleid, waardoor 'koppel onderin' met 'vermogen bovenin' is gekoppeld. 

Verder heeft de GSX-R1000R uitgebreide elektronica met instelbare hellingshoek afhankelijke tractie controle en elektronische motorrem, instelbare rijmodi, een quickshifter met autoblipper, launch control en bochten-ABS. Tijdens de perspresentatie van de Bridgestone S22 afgelopen jaar op het circuit van Jerez was de GSX-R1000R die dag onze persoonlijke favoriet. 

2020 markeert 100 jaar sinds de oprichting van Suzuki Loom Manufacturing Co. Pas in 1952 werd door de firma de productie van motorfietsen gestart met de lancering van de Power Free. Twee jaar later werd de bedrijfsnaam in Suzuki Motor Co. Ltd. aangepast. Sinds die tijd heeft Suzuki behoorlijk wat iconische motoren op de markt gezet, waaronder de GSX-R familie, de GT750, GSX1100S Katana, RGV250 en last but not least de Hayabusa.Hoeveel units van de 100th Anniversary Edition voor de Nederlandse en Belgische markt zijn bedoeld is niet bekend, evenals het prijskaartje dat eraan hangt en vanaf wanneer 'ie leverbaar is.