Zoeken

MV Agusta onthult Superveloce 1000 Serie Oro

9 juli 2024
Na de motor het afgelopen jaar al te hebben aangekondigd heeft MV Agusta nu de eerste gelimiteerde productieserie van de Superveloce 1000 onthuld: de Superveloce 1000 Serie Oro, die voor MV een duidelijk doel verwezenlijkt: het creëren van een object dat de verlangens van elke motorrijder belichaamt.

"De combinatie van stilistisch onderzoek, aandacht voor puur esthetisch genot, technologische innovatie en adembenemende prestaties heeft ons in staat gesteld het doel te bereiken dat aan het begin van het project werd gesteld. Vandaag de dag ziet de markt een motorfiets die ongetwijfeld een oneirische dimensie heeft en letterlijk de vorm van verlangen belichaamt", aldus MV.

De nieuwe MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro is volgens de Italianen zowel een droom als een kunstwerk. Hij wordt geproduceerd in slechts 500 genummerde exemplaren en weerspiegelt MV Agusta's "ongeëvenaarde geschiedenis in de racerij, het maniakale streven van het merk naar esthetisch genot en de voortdurende drang om de technologische evolutie verder te stuwen."

De kenmerkende stijlelementen van de Superveloce 1000 Serie Oro, die consistent zijn met de Superveloce serie met kenmerkende ronde koplampen horizontaal ontwikkelde lijnen refereert aan MV Agusta's verleden. In de Superveloce 1000 Serie Oro zijn technologie en stijl samengesmolten tot een ware sculptuur op twee wielen. 

Een van de meest kenmerkende elementen, zowel technisch als stilistisch, is de aanwezigheid van aerodynamische winglets, die een nieuw paradigma markeren in het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe MV Agusta modellen. Naast de cruciale zoektocht naar de beste luchtweerstandscoëfficient  (Cx), hebben de ingenieurs zich ook gericht op het optimaliseren van de downforce (Cz), met aanzienlijke voordelen voor de rijdynamiek en een ongelooflijke stabiliteit, een fundamentele factor gezien de uitzonderlijke prestaties van de motorfiets in termen van zowel topsnelheid als acceleratie.Het is trouwens niet voor het eerst dat MV winglets heeft gebruikt. Al in 1972 gebruikte MV soortgelijke oplossingen voor zijn Grand Prix motorfietsen, waar de Superveloce 1000 Serie Oro zijn originele inspiratie uit put. Uitgebreide tests hebben aangetoond dat de motorfiets bij hoge snelheden absolute richtingsprecisie en stabiliteit biedt, zonder dat dit ten koste gaat van de wendbaarheid en wendbaarheid onder verschillende rijomstandigheden. Aldus MV.

De analyse van aerodynamische stromingen, afgeleid van luchtvaarttechnieken, was een fundamenteel onderdeel van de ontwikkeling van de Superveloce 1000 Serie Oro. Het resultaat biedt volgens MV optimale bescherming bij hoge snelheden, verbeterd algeheel comfort, optimalisering van de prestaties, perfecte ademhaling van de motor en afvoer van warme lucht. De evolutie leidde tot een kleinere verlenging van de onderkuip en de ontwikkeling van een laterale aerodynamische opening om de luchtstroom te verbeteren.

Het materiaal dat is gekozen om de Superveloce 1000 Serie Oro zijn esthetische vorm te geven is -uiteraard- koolstofvezel, in de volksmond ook wel carbonfiber genoemd, dat in twee verschillende processen is gebruikt, gesmeed en gelamineerd, om een verdere stilistische verfijning toe te voegen. Er zijn 41 onderdelen van het exotische goedje gemaakt, waaronder de dashboardsteun, kettingkast, volledige kuip en andere onderdelen in de speciale kit.De iconische wielen zijn geïnspireerd op de gestileerde stervormige wielen van de legendarische MV Agusta F4 750 Serie Oro, opnieuw geïnterpreteerd met een stilistische oefening die een brug slaat tussen verleden en toekomst door middel van een mix van gegoten en spaakwielen. Het eerbetoon aan de F4 komt ook duidelijk naar voren in de titanium 4-uitlaat die Akrapovic speciaal voor de Superveloce 1000 Serie Oro heeft ontwikkeld.

Het gebruik van kostbare materialen is duidelijk zichtbaar in elk detail van de Superveloce 1000 Serie Oro. Het zadel, bijvoorbeeld, is ontworpen voor het hoogste comfort in combinatie met optimale ergonomie en gemaakt van leer en Alcantara en voorzien van het kenmerkende MV-logo. Een lederen riem loopt over de hele lengte van de tank, beginnend bij het met laser ingegraveerde plaatje aan de basis en eindigend bij het "Superveloce 1000 Serie Oro" logo, waaronder het eenheidsnummer staat. 

De naaf van het achterwiel is voorzien van het MV logo, met een ontwerp dat de koplamp weerspiegelt, een uniek detail in de wereld van de twee wielen. Het gebruik van titanium in de bevestigingsmiddelen verrijkt de Superveloce 1000 Serie Oro nog meer. Als eerbetoon aan de geschiedenis van MV Agusta is deze voorzien van de kleuren Ciclistica Silver, Pearl Shock Red en Gold.