Zoeken

Dubbeltest: Moto Morini Seiemmezzo SCR vs STR

Conclusie

3 oktober 2023

Na een eerste kennismaking in de prachtige, maar wel kletsnatte, omgeving van het Franse Beaune heeft de Moto Morini Seiemmezzo ons in eigen land absoluut niet teleurgesteld. Sterker nog, geen van de punten die we toen hadden opgemerkt heeft nu nog gespeeld, waarmee het nut van rijden in eigen land maar weer eens is aangetoond. Of beter gezegd: een motor een langere tijd Voel me net ergens in Verweggistan, maar 't is toch echt gewoon in Nederland tot je beschikking te hebben, zodat de bevindingen geen momentopname zijn, je zelf het hoe, wat, waar en hoe hard kunt bepalen. 

De Seiemmezzo SCR en Seiemmezzo STR hebben een oogstrelend (Italiaans) design en zijn met premium onderdelen uitgerust (volledig instelbare Kayaba vering, Brembo remmen met Bosch ABS, Pirelli banden, TFT-kleurendisplay met Bluetooth connectiviteit), waarmee Moto Morini zich duidelijk van die andere China-Italië connectie QJMotor-Benelli onderscheidt, die gewoon Chinese onderdelen gebruikt.

Zowel de SCR als de STR is zeker niet het meest sportieve in het tweecilinder Naked middensegment, maar daar gaat het bij beide uitvoeringen ook niet om. Ben je op zoek naar iets echt sportiefs, loop dan deze modellen voorbij, maar wanneer je op zoek bent naar iets waarmee je je van de massa onderscheidt en je nog steeds wel ontspannen-sportief kunt rijden, dan is de Seiemmezzo echt wel een goede keus.

Maar welke nou het leukst is? Wat sturen betreft ontlopen ze elkaar niet. De SCR gaat het net effe wat gemakkelijker af dankzij z'n bredere stuur, de STR voelt daarentegen net effe wat actiever aan. Welke je voorkeur heeft is dus eigenlijk meer een kwestie van smaak, wij zouden vanwege het stukje 3 ½ geschiedenis toch voor die laatste gaan. Mocht het design, de materiaalkeuze met premium onderdelen, de afwerking en z’n scherpe prijs van € 8.999,00 voor de SCR en € 8.699,00 voor de STR (€ 7,999,00 / € 7.399,00 BE) je trouwens nog niet hebben overtuigd, dan heeft de Benelux importeur nu nog een extra troef achter de hand. Tot het eind van deze maand krijg je bij de Morini dealer nog eens € 600,00 korting op de adviesprijs.

Italiaans design, fijne zit, fraai TFT-display, waar voor je geld, stuurt lekker neutraal

Schakelen zonder koppeling vindt 'ie niet leuk, koppeling gaat zwaar