Zoeken

Test: Moto Guzzi V85 TT Travel

Tutto Terreno

12 juni 2020

De TT in V85 TT staat voor Tutto Terreno. Elk terrein. Waar Travel voor staat hoef ik niet uit te leggen. Dat de Moto Guzzi V 85 TT Travel een nieuwe, meer reisgerichte uitvoering van de V 85 TT is, is dus een nogal voor de hand liggende conclusie. Die V 85 TT is trouwens nog betrekkelijk nieuw. Hij kwam vorig jaar op de markt als allroad in de Guzzi’s lichte klasse. Dat is niet voor het eerst, want Moto Guzzi had in de jaren 80 al de V35 TT, de NTX 350, de V65 TT, de NTX 650, de 750 Duna en de V75 Paris Dakar. In het begin van de jaren 90 verdwenen die allemaal van het toneel en verdedigde alleen de Iets zegt me dat ik hier laatst ook al ben geweestNTX 650 in 1996 nog de allroad-eer in Guzzi’s “Small block”-segment. Verder produceerde moto Guzzi voornamelijk nog allroads in haar zwaardere productfamilie. Dat is bij Moto Guzzi een cruciaal verschil. Bij de lichte klasse scharniert de swingarm in de transmissie. Bij de zware klasse is het blok groter van omvang en scharniert de swingarm in het frame. De Moto Guzzi Quota en de latere Stelvio waren dus echte dikke allroads uit de zware klasse. Dat is echter een klasse, waarin je moeilijk motoren verkoopt als er geen BMW op staat. De lichte klasse, die was Moto Guzzi – zoals veel merken - even vergeten. Maar de trend is aan het veranderen. Hoge topsnelheden kun je nergens meer rijden, dus groter en sneller is uit. Het maakt motoren nodeloos zwaar en moeilijker te controleren. Steeds meer mensen kiezen voor een lichtere, handelbare en vooral betaalbare motorfiets. Dat merkte moto Guzzi zelf al aan de verkopen van de V7- serie. 

Travel

Het is dus logisch dat Moto Guzzi met de V85TT kwam. Een werkelijk prachtige allroad met een geraffineerde styling, zoals alleen Italianen dat kunnen. Aan de drommen mensen die zich op de beurs in Milaan aan deze motor stonden te vergapen kon je al zien dat het een schot in de roos was. Misschien is het wel de motor die Moto Guzzi er weer bovenop helpt, zoals de GS dat ooit voor BMW deed. Want het is een heerlijke motor. Zeker de nieuwe Travel-editie, die iets meer is gericht op langere reizen. Dat zie je onder meer aan het hogere toerwindscherm, de standaard handvatverwarming (waarvan het kopje in het linker armatuur is Niet dat dat erg is, een mooie weg is een mooie weg en bovendien: met deze Guzzi lijkt de wereld toch heel anders. Vrolijkerondergebracht) en het tot de standaarduitrusting behorende Moto Guzzi MIA multimedia-platform, waarmee je je smartphone aan de motor kunt verbinden. Daarnaast heeft deze motor natuurlijk standaard twee kunststofkoffers, die zijn voorzien van fraaie aluminium panelen. De inhoud van de rechter over is 37 l, dat betekent dat er een integraalhelm in past. De linker koffer heeft een inhoud van 27,5 liter, omdat hij een uitsparing voor de uitlaat heeft. De koffers openen met de contactsleutel en zijn gemakkelijk af te nemen. De Travel- editie staat standaard op Michelin Anakee allroadbanden om de avontuurlijke inborst te benadrukken.

Mooie mix

Het design van de V85TT is een prachtige symbiose van vorm en functie, gecombineerd met geraffineerde, opvallende graphics. Het is daarbij mooi om te zien dat vorm wel in dienst van de functie blijft staan. Dus geen rare uitsparingen in de koffers die ze blits maken, zonder dat er iets in past. Dus geen laag spatbord met daarboven nog een hoge snavel, die geen enkele functie heeft. De V85TT heeft echt een hooggeplaatst spatbord, zodat het wiel kan blijven draaien als het vol zit met modder. Het spatbord heeft een geïntegreerde windgeleider. Hij heeft een opvallende carterbeschermplaat, die ook de uitlaatbochten beschermen. De uitlaatdemper heeft een fraaie ovale vorm, die hem smal houdt zodat de kofferinhoud niet te klein wordt. Het zadel is van een fraaie suède-achtige stof, waarop het moto Guzzi logo is geborduurd. Heel fraai is de koplampunit, die bestaat uit twee ronde LED-koplampen die met elkaar worden verbonden via een LED- strip in de vorm van de adelaar uit Mandello. De armaturen aan het stuur
Vormgeven is Italianen wel toevertrouwd. Maakt niet uit of je 'm van een afstand bekijkt, of juist inzoomt op de details

Neem nou alleen al de armatuur, da's toch heel andere koek dan die standaard knopjes van de rest?

Zo zien we 't graag, koffer waar een helm in past. En handkappen, want... allroad

Hiervoor mag de loftrompet worden gestoken: fantastisch zitcomfort. Zelfs 't schakelpedaal is fraai te stellen
zijn geen gewone knoppendozen, maar fraai gestileerde bedieningselementen. Elk onderdeel is mooi vormgegeven. Het dashboard spant daarbij de kroon: het is een prachtig kleuren TFT-screen, waarop de informatie in mooie kleuren en duidelijk wordt weergegeven. Nog mooier is dat je hem via de Moto Guzzi app als navigatie scherm kunt gebruiken. De belangrijkste rijgegevens komen dan in een balkje bovenin te staan, het scherm toont de kaart. 

Enorm comfortabel

Moto Guzzi is altijd een ster geweest als het gaat om de ergonomie. De nieuwe V85TT Travel is daarop geen uitzondering. De 23-litertank is breed van voren, maar heeft een uitsparing die perfect aansluit op de benen en die voldoende knieruimte biedt. Het conisch gevormde, van geborsteld aluminium gemaakte stuur is zo gebogen dat de verwarmde handvatten perfect in de hand liggen en gemakkelijk beet te pakken zijn. Het windscherm is lekker hoog en houdt je samen met de handkappen goed uit de wind. Het windscherm kan qua hoek iets worden versteld. Heel erg stil is het niet, er zou van mij nog een spoilertje op mogen. Een ander klein minpuntje vind ik daarbij de knipperlichtknop, die haptisch gezien een iets duidelijker gevoel zou kunnen geven wanneer je het knipperlicht uit zet. Een kleinigheid, zeker als je het afzet tegen het uitstekende zitcomfort van het zadel. Het is breed, ruim, goed gevormd en stug genoeg om een goede ondersteuning te bieden. Er zijn tegenwoordig veel motoren waarop ik na een half uur al ongemakkelijk begin te verzitten, omdat het zadel wordt gezien als een kostenpost die de tank met de bagagedrager verbindt. Bij Moto Guzzi snapt men dat het zadel misschien wel het belangrijkste onderdeel van de motorfiets is. Als je lekker zit, dan rijd je lekker. En dat doe je als je op deze V85 zit. Ook als je staat trouwens, want de voetsteunen, die op fraaie beugels van spuitgiet-aluminium zijn gemonteerd, zijn lekker breed en voorzien van een goede laag rubber. Die rubberblokken kunnen eruit worden genomen, zodat je meer grip op de geribbelde, stalen steunen hebt wanneer je offroad rijdt. Doe je dat, dan merk je dat je onderbenen goed contact hebben met de motor, zodat je voelt wat er gebeurt.