Zoeken

Jonathan Rea: racen nu even niet belangrijk

25 maart 2020
Jonathan Rea heeft geen zin om voor een zesde wereldtitel te vechten zolang we in de greep worden gehouden door het coronavirus, zo heeft de vijfvoudig wereldkampioen tegenover de BBC verklaard.

De 33-jarige coureur uit het Noord-Ierse Ballyclare is momenteel thuis bij zijn familie in afwachting van wanneer het seizoen weer kan worden opgestart, maar zegt dat dát nu allemaal niet belangrijk is.

"Het (wereldkampioenschap) interesseert me nu helemaal niks - het enige dat me interesseert is dat mensen weer gezond worden en dat de stress in de ziekenhuizen weer tot normale proporties wordt teruggebracht," zegt Rea. "Het is belangrijk dat we er een greep op gaan krijgen en dat we elkaar gaan steunen."

Na vijf wereldtitels op rij waren de openingsraces van het seizoen in Phillip Island om je vingers bij af te likken, met een close-finish podium van de eeuw in de eerste race waar Rea zijn eerste DNF sinds Brno 2018 noteerde. 

Door die DNF ligt Rea momenteel op slechts een 4e plaats, maar zal op z'n vroegst pas in Imola wel in actie kunnen komen, vooropgesteld dat ook die race niet wordt uitgesteld. Reëler is het te denken dat het seizoen pas in juli weer kan worden opgepakt. 

"Wat helder is, is dat dit virus niet onder controle is, waardoor vliegen aan banden is gelegd en daarmee ook sport, maar in werkelijkheid is dat meer een onbenullig iets van het grotere probleem," zegt Rea. "Ik ben ervan overtuigd dat we de komende 8-12 weken nog stil zullen staan en dat we misschien in juli weer aan racen kunnen gaan denken.""Het is duidelijk dat de organisatoren het kampioenschap tot een einde willen brengen en dat zal misschien niet het volle kampioenschap van 13 events zijn, maar ze doen hun best om er het beste van te maken."

"Ik kan niet wachten totdat ik weer op de motor zit, ik mis het echt, ik mis mijn team - ik mis iedereen. Maar dat is nu allemaal niet belangrijk."

Rea denkt ook dat het aan huis gekluisterd zijn een mentale uitdaging gaat worden. Hij heeft zijn eigen YouTube kanaal opgezet met 'cool content' waaronder koken en zijn 4-jarig zoontje te leren motorrijden. 

"Wat nu belangrijker is, is het mentale aspect - ik heb een grote achtertuin waar ik kan bijtanken, maar veel mensen hebben niet dat geluk dus is het belangrijk dat mensen gedurende deze periode mentaal sterk blijven," aldus Rea. 

"Je moet nu de kleinste dingen doen die je gelukkig maken en dat elke dag proberen te doen, want ik zie dat het een groot probleem kan zijn - ik leef mijn leven normaal gesproken bij 300 km/u en om dan ineens stil te staan is een groot verschil."

"Mensen moeten slim zijn en niet in paniek raken, ik begrijp niet waarom mensen ineens zijn gaan hamsteren alsof de winkels hun deuren gingen sluiten. Voor iedereen zal nog steeds het noodzakelijke beschikbaar zijn." 

"Het zal de komende weken een uitdaging zijn, vooral nu scholen gesloten zijn voor kinderen. We moeten ermee leren leven en deze pandemie bezweren. Het draait om goede hygiëne, wegblijven van de meest kwetsbaren en er goed mogelijk doorheen zien te komen.

Bron: BBC