Zoeken

2023 Isle of Man TT: meer races, meer spectakel

27 oktober 2022
Het eiland Man heeft het schema van roemruchte straatraces voor 2023 behoorlijk op de schop gegooid. Naast dat het trainingsschema is aangepast zijn het aantal races tot 10 vergroot en is het aantal racedagen aangepast, met nu voor het eerst ook een race op zondag.

 

De 2023 Isle of Man TT loopt van maandag 29 mei (Bank Holiday Monday) tot en met zaterdag 10 juni, met de eerste race op zaterdag 3 juni. De Senior TT Race staat nu gepland op zaterdag 10 juni. 

Hoewel het voor het eerst is dat het officiële programma tot en met de tweede zaterdag in juni doorloopt, is het niet voor het eerst dat de Senior TT op zaterdag wordt verreden. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst, nadat de race op vrijdagmiddag vanwege het slechte weer moest worden geschrapt. 

Het verschuiven van de Senior TT van vrijdag naar zaterdag is niet het enige wat is aangepast. De Superbike TT is van de eerste racedag (zaterdag 3 juni) naar de zondag (4 juni) verplaatst, waarmee voor het eerst in de geschiedenis op zondag wordt geracet. Dat betekent automatisch ook dat hiermee afscheid wordt genomen Mad Sunday.

Voor de die-hard fans zal het schrappen van Mad Sunday een teleurstelling zijn, maar sinds de Mountainsectie de volle twee weken van de TT eenrichtingsverkeer is gemaakt heeft het idee van Mad Sunday eigenlijk geen functie meer. Voorheen was Mad Sunday de enige middag van de TT dat de Mountainsectie eenrichtingsverkeer was. 

Voor alle bezoekers van de TT was Mad Sunday destijds dus de enige keer dat de Mountainsectie als circuit kon worden gereden, maar werd door de lokalen vanwege de grote drukte ook wel de 'slowest day of the year' genoemd. 

Naast het verplaatsen van de Superbike TT naar zondag en de Senior TT naar zaterdag zijn de races van maandag naar de dinsdag verplaatst en zijn er nog eens 2 races aan toegevoegd: een tweede Superstock TT en een tweede Supertwin TT.Met het nieuwe schema van 10 races voor 2023 hoopt het eiland Man de toekomst van de TT op de lange termijn te bevorderen. De verwachting is dat het nieuwe schema en een reeks voordelen oplevert, waaronder verhoging van het totale bezoekersaantal en economisch voordeel door twee lange weekendopties te creëren voor bezoekende fans, van wie de meesten prioriteit geven aan vrije tijd wanneer ze besluiten om evenementen bij te wonen.
 
Het vullen van de accommodatie capaciteit tegen het einde van raceweek, momenteel heeft meer dan 65% van de fans het eiland al verlaten voor de Senior TT. Met het nieuwe schema hoopt men dat de fans langer zullen blijven of alleen voor eerste of tweede raceweekend zullen komen.
 
Het uitsmeren van het wedstrijdschema over meer dagen heeft voor de lokale bevolking als voordeel dat de wegen minder lang afgesloten zijn, waardoor de impact voor de bewoners minder is. Ook is de hoop dat het de vraag naar vrijwillers en officials zal verminderen.

Het besluit van het ministerie om door te gaan met het schema werd genomen op basis van het uitgebreide onderzoek dat eerder is uitgevoerd, waaronder twee afzonderlijke openbare raadplegingen, evenals de duidelijk geïdentificeerde voordelen die aansluiten bij de overkoepelende strategie en missie van de TT 'om een ​​duurzame TT van wereldklasse te leveren die vergroot het economische voordeel voor het eiland Man'.

Tim Crookall MHK, politiek lid met verantwoordelijkheid voor toerisme en motorsport, merkte op:
"Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan ons onderzoek, inclusief degenen die de tijd hebben genomen om bij te dragen aan de openbare raadplegingen. Ik ben er sterk van overtuigd dat het bevestigde schema voor 2023 een aantal langetermijnvoordelen zal opleveren voor het evenement en het eiland Man."

"De TT keerde in 2022 terug na een onderbreking van twee jaar en luidde belangrijke veranderingen in die bedoeld waren om het evenement naar een nieuw tijdperk van succes te brengen. Het nieuwe schema is een belangrijk onderdeel van die puzzel en ontsluit een groter potentieel voor meer bezoekers om naar ons eiland te komen en het evenement te ervaren op een moment dat het een nieuw publiek over de hele wereld aantrekt met meer uitzendingen en distributie."Lawrie Hooper MHK, minister van Ondernemingen, merkte op:
"De planning voor TT 2023 is tot stand gekomen na een uitgebreide hoeveelheid onderzoek en feedback van belanghebbenden. Uit dit onderzoek bleek dat het bestaande TT-schema, de reiscapaciteit van het eiland, de accommodatie-infrastructuur van het eiland, de kosten in verhouding tot het huidige economische klimaat en de veranderende gewoonten van klanten niet langer compatibel zijn en niet voldoen aan de behoeften van de klanten van het evenement."

"Rekening houdend met deze duidelijke uitdagingen die in het onderzoek zijn geïdentificeerd en rekening houdend met de overkoepelende TT-strategie, is het nieuwe schema voor 2023 een proactieve stap in de richting van het ondersteunen van bezoekersgroei en biedt het duidelijke voordelen voor lokale bedrijven en de economie. De huidige TT-capaciteit van het eiland is beperkt tot ongeveer 28.000 bezoekers tegelijkertijd, waarbij de huidige bezoekerscurve de druk op de infrastructuur in het middenweekend benadrukt."

"In zijn eenvoudigste vorm is het nieuwe schema bedoeld om de huidige bezoekersaantallen op peil te houden en tegelijkertijd groei te bevorderen. We verwachten dat dit nieuwe schema nieuwe bezoekerspatronen zal aanmoedigen en de capaciteit zal kapitaliseren, waardoor er in de loop van de tijd 50.000 extra bedden komen, wat neerkomt op een extra uitgave op het eiland van £ 6 miljoen."

Wedstrijdschema 2023 Isle of Man TT:

Datum
maandag 29 mei 2023 kwalificatie (middag/avond)
dinsdag 30 mei 2023 kwalificatie (avond)
woensdag 31 mei 2023 kwalificatie (avond)
donderdag 1 juni 2023 kwalificatie (avond)
vrijdag 2 juni 2023 kwalificatie (middag)
zaterdag 3 juni 2023 Supersport TT race 1
Sidecar TT race 1
zondag 4 juni 2023 Superbike TT
maandag 5 juni 2023 rustdag
dinsdag 6 juni 2023 Superstock TT race 1
Supertwin TT race 1
woensdag 7 juni 2023 Supersport TT race 2
Sidecar TT race 2
donderdag 8 juni 2023 rustdag
vrijdag 9 juni 2023 Superstock TT race 2
Supertwin TT race 2
zaterdag 10 juni 2023 Senior TT