Zoeken

Dorna: Suzuki kan niet eenzijdig opzeggen

3 mei 2022
Het officiële bericht van Suzuki laat nog op zich wachten, maar inmiddels heeft MotoGP rechtenhouder Dorna wel een officieel statement naar buiten gebracht. In dat statement stelt Dorna dat het contract niet eenzijdig door Suzuki kan worden opgezegd.

Gisteravond ging als het bericht als een lopend vuur dat Suzuki tijdens de eendaagse test in Jerez het team had medegedeeld het besluit te hebben genomen om aan het eind van het seizoen zich terug te trekken uit de MotoGP. 

Volgens de berichten zou het nieuws vanochtend officieel door Suzuki worden aangekondigd, maar vooralsnog is dat nog niet gedaan. Dat zou het gevolg kunnen zijn van het statement dat vanochtend door Dorna naar buiten is gebracht. In dat statement zegt Dorna dat Suzuki het besluit om te stoppen met de MotoGP niet op eigen houtje kan maken. 

Net als alle andere fabrikanten heeft Suzuki een contract getekend met Dorna voor deelname aan de MotoGP tot het eind van 2026, na voor het begin van het seizoen een nieuw 5-jarig contract te hebben getekend. 

In het statement zegt Dorna dat zal worden besloten hoeveel rijders er voor 2023 op de grid staan, mocht Suzuki inderdaad in overeenstemming met Dorna besluiten om uit te stappen. Dorna zegt dat er "zeer veel interesse" is van teams die zich willen aansluiten, inclusief "officiële fabrieken." 


"Na recente geruchten dat Suzuki eind 2022 uit de MotoGP vertrekt, heeft Dorna Sports officieel contact opgenomen met de fabriek om hen eraan te herinneren dat de voorwaarden van hun contract om in de MotoGP te racen niet toestaan dat ze deze beslissing eenzijdig nemen.

"Als Suzuki echter vertrekt na een overeenkomst tussen beide partijen, zal Dorna beslissen over het ideale aantal rijders en teams die vanaf 2023 in de MotoGP-klasse racen."

"Dorna blijft veel belangstelling ontvangen van een aantal officiële fabrieken en onafhankelijke teams die op zoek zijn naar deelname aan de MotoGP-grid, aangezien de sport een wereldwijd voorbeeld blijft geven van hechte concurrentie, innovatie en entertainment en honderden miljoenen fans over de hele wereld bereikt."

"De interesse van deze partijen is de afgelopen 24 uur opnieuw bevestigd."