Zoeken

UIt de praktijk: IXON IT-KAYO slimme winterhandschoen

11 januari 2024
Begin dit jaar lanceerde het Franse IXON de IT-range slimme verwarmde winterhandschoenen, die met behulp van speciale sensoren je vingers op temperatuur moeten houden. Na bijna een jaar met het topmodel van de IT-range, de IT-KAYO, te hebben gereden maken we de balans op.

 

We moeten je eerlijk bekennen dat we op voorhand niet hadden gedacht zo vaak de IT-KAYO aan te trekken als we dit jaar hebben gedaan. Het afgelopen jaar mag dan op globaal niveau als warmste jaar de geschiedenis in zijn gegaan, maar in onze beleving is het vooral koud, guur en nat geweest. Dat laatste geven de statistieken ook aan, in Nederland is 2023 het natste jaar geweest sinds het begin van de metingen. Maar Johan Cruyff zei het al: elke nadeel heb ook z'n voordeel en in dit geval betekent het dat we een gedegen oordeel hebben kunnen vellen over de IT-KAYO.

Eerst maar even de winterhandschoen nader bekijken. De IT-KAYO is een gedegen winterhandschoen met goede pasvorm, die is vervaardigd uit geitenleder op de achterkant, de palm en de verstevigingen, aan de binnenzijde en aan de achterkant voorzien van Polar fleece, en micro fleece op de palm. Ten opzichte van de andere IT-modellen onderscheidt de premium IT-KAYO zich door neopreen op de achterkant, een IXON KNUCKLE-ADV-1 TPU protector over de knokkels en een flexibele TPR slider over de handpalm. 

Voor wat de isolerende werking betreft heeft IXON de IT-KAYO voorzien van een rimaloft Gold Cross Core thermische voering. Primaloft is specialist op het vlak van isolerende synthetische fibers. Het oorspronkelijk door NASA ontwikkelde Gold Cross Core materiaal is een silica aerogel die voor 95% uit lucht bestaat en daardoor volgens de Fransen een van de lichtste en best isolerende materialen moet zijn.

Wat de handschoen echt uniek maakt is de warmtehuishouding, die in samenwerking met Clim8 is ontwikkeld en bestaat uit sensoren in de handschoen die via Bluetooth de temperatuur monitoren, die in de Clim8 app kan worden geregeld. De handschoenen in de app connecten, temperatuur instellen en klaar is Kees. Klinkt als kinderlijk eenvoudig en dat is het ook. Het eerste dat ons opvalt is dat de IT-KAYO helemaal niet als een winterhandschoen aanvoelt, maar eerder als een handschoen voor een groot deel van het jaar, dankzij z'n zeer comfortabele zit. Dat begint al met aantrekken, of beter gezegd: het uittrekken. Het grote euvel van veel winterhandschoenen is dat bij regen je de binnenvoering mee naar buiten trekt en je daarna moet pielen om je vingers er weer in te krijgen, maar daar hebben wij bij deze handschoen geen last van gehad. 

Naast dat de handschoen dus supergemakkelijk is aan te trekken voelt de binnenvoering lekker stevig aan, waardoor je ondanks de wintervoering een goed gevoel met de hendels hebt, wat bij veel winterhandschoenen door de dikke voering een tweede nadeel is.
Protector op de knokkels en slider in de handpalm. Qua protectie zit 't wel snor

De batterij zit netjes in een opbergvak en stoort niet. De kleur geeft de status van de batterij aan

De status van de batterij is niet 100% betrouwbaar. Links en rechts gewisseld gaf ineens een heel andere status
Ook in de winter is het wel zo fijn om een goed gevoel in met name het remhendel te hebben. De fijne pasvorm, het zeer gemakkelijke aan- en uittrekken en het relatief directe gevoel maakt dat 'ie veel vaker werd gebruikt dan alleen in de winterperiode. 

Ook wat de temperatuurhuishouding zijn we erg te spreken over de IT-KAYO. Een ingestelde temperatuur van 25,5 °C in de supergemakkelijke Clim8 app was bij temperaturen van tussen de 5 en 10 °C voldoende om de handen op temperatuur te houden. Dat bleek ook tijdens de perstest van de Suzuki GSX-8S in het bergachtige Verdon in Frankrijk, waar het ’s ochtends slechts een graadje of 7 was en bij de fotoshoot ik haast iedereen klaagde over de kou (en z’n handschoenen bij het blok legde om op te warmen), behalve wij. Ook de collega's die met normale winterhandschoenen reden.

Dat het werkt staat buiten kijf, maar toch zijn ons enkele eigenaardigheden opgevallen. Om te beginnen ging de batterij van de ene handschoen bijna altijd harder dan die in de andere handschoen, soms wel met een factor 2. Dat de linker bijvoorbeeld al op 60% zat, terwijl de rechter nog 80% had. Of andersom. Ook merkten we dat het verbruik niet constant is. De ene keer waren beide batterijen al leek na enkele ritten van in totaal zo'n 3 tot 4 uur, terwijl we d'r een andere keer (zoals in Zuid-Frankrijk bij die Soes) gemakkelijk de hele dag mee konden doen. 

Desgevraagd zei IXON dat die verschillen mogelijk ontstaan doordat de warmtehuishouding in beide handen verschillend is en dat het daardoor mogelijk is dat de ene handschoen meer moet verwarmen (en daarmee ook meer stroom verbruikt). Dat klinkt heel aannemelijk, maar we hebben ook het idee dat de batterijstatus in de app met een korreltje zout moet worden genomen. De batterijen omwisselen leverde namelijk niet het resultaat op dat de linkerhandschoen nu ineens een hoger percentage had. Een ander punt is dat de status van de batterijen op kamertemperatuur veel beter is dan in de ijzige kou, maar dat geldt in principe voor elke batterij: hoe lager de temperatuur, hoe kleiner de capaciteit. 

Conclusie

Na bijna een jaar zijn we zeer tevreden over de IXON IT-KAYO. Wat warmtehuishouding betreft heeft de handschoen absoluut meerwaarde ten opzichte van een normale (niet-verwarmde) winterhandschoen en geeft voldoende warmte om ook in de vrieskou te kunnen rijden. Hoelang de batterij het volhoudt is afhankelijk van de omstandigheden, van pak 'm beet drie uur tot een hele dag (met de nodige pauzes, dat wel). Mocht je echter de hele dag op de motor moet zitten, dan adviseren we de handschoenen door middel van optionele kabels aan de accu van je motor aan te sluiten.

De IT-KAYO heeft zich ontpopt tot een winterhandschoen met goede warmtehuishouding, maar z'n échte pluspunt is volgens ons dat 'ie niet als een winterhandschoen aanvoelt. Waardoor je 'm uiteindelijk een veel groter deel van het seizoen zult gaan gebruiken dan alleen die koude dagen van het jaar. 

Beschikbare maten: S t/m 4XL
Adviesprijs: € 349,99

Meer info: www.ixon.com