Zoeken

Ducati roept XDiavel terug om mogelijke haarscheuren los meegeleverde ruggesteun

28 december 2023
Ducati heeft een terugroepactie uitgerold voor de XDiavel. Als de ruggesteun voor de duopassagier, die bij de motor los is meegeleverd, niet goed is gemonteerd kunnen er mogelijk haarscheurtjes ontstaan, waardoor de steun uiteindelijk zou kunnen afbreken.

Al in 2017 ontving Ducati eerste garantieclaims van ruggesteunen die waren afgebroken, waarop meteen een onderzoek werd gestart om de mogelijke oorzaken hiervan te achterhalen. In eerste instantie werden de gebroken steunen geanalyseerd, maar er konden geen fouten worden ontdekt.

Ducati probeerde zoveel mogelijk beschadigde ruggesteunen te verzamelen voor verder onderzoek, maar de analyse werd bemoeilijkt door het feit dat de ruggesteun als los onderdeel bij de XDiavel werd geleverd en dus niet in de fabriek was gemonteerd. Het was aan de klant te bepalen of hij de steun gemonteerd wilde of niet. 

De montage van de steun kon dus door de dealer zijn gedaan, maar ook door de klant zelf of derden, en deze variabelen bemoeilijkten het onderzoek. Tijdens het monitoren wist Ducati uiteindelijk zes potentiële gevallen boven water te krijgen. In het eindrapport concludeerde Ducati dat het afbreken van de steun het gevolg was van onjuiste montage en/of onjuist gebruik, door de ruggesteun als verlengd zadel te gebruiken.

Be terugroepactie betreft dus alle XDiavels vanaf 2016 tot 2023. Bij de Ducati dealer zal de ruggesteun op haarscheuren worden geïnspecteerd en indien nodig worden vervangen. Daarnaast zal op de beugel een waarschuwingssticker worden geplakt, om rijders op het juiste gebruik te wijzen.