Zoeken

Test: Triumph Speed 400

Verfrissende instapper

27 juni 2024
Exact 12 jaar na de aankondiging een lichte eencilinder te ontwikkelen als nieuw instapmodel heeft Triumph met de lancering van de Speed 400 (en Scrambler 400) niet alleen -eindelijk- de langverwachte daad bij het woord gevoegd, maar heeft dat ook nog eens op een geheel eigenzinnige manier gedaan, zo wordt ons snel duidelijk tijdens een eerste test met de Speed 400 in eigen land.

Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad, het “kleintje’-Triumph, dat exact een jaar geleden werd onthuld. Strikt genomen de kleintjes die werden onthuld, het waren er namelijk meteen twee: de Speed 400 en de Scrambler 400, maar in deze test zijn we alleen met de roadster van de twee, de Speed 400 op pad geweest. Na aanhoudende geruchten kondigde Triumph begin 2012 de Typisch Brits. Instappen in een felbevochten segment op geheel eigen wijzekomst van een lichte eencilinder als nieuw instapmodel aan en in oktober het jaar erna werd in Spanje inderdaad een lichte eencilinder Naked in de styling van de Street Triple tijdens testwerkzaamheden gespot, maar daarna werd het stil. Verrassend stil, zeker omdat het gespotte prototype in ver gevorderd stadium oogde en het dus slechts een kwestie van tijd leek te zijn voordat de motor op de markt zou worden gebracht.

Vier jaar lang was het stil, tot in oktober 2017 de aankondiging kwam dat Triumph een samenwerking met de Indiase motorgigant Bajaj was aangegaan voor de ontwikkeling van die nieuwe lichte eencilinder. Bajaj had al eerder met dit bijltje gehakt met KTM, hoewel de verschillen tussen de twee partnerschappen evident zijn. In het geval van KTM heeft Bajaj zich 49% aandeel verschaft, terwijl de deal met Triumph op een zogenaamd non-equity partnerschap is gebaseerd. Bij een non-equity partnerschap is geen geld gemoeid, maar is er wel sprake van volledig partnerschap, zei het met beperkt stemrecht, maar dat even terzijde.

Na die aankondiging was er opnieuw een periode van absolute radiostilte, tot begin 2022 opnieuw een kleintje Triumph tijdens testwerkzaamheden werd gespot. Ditmaal echter geen kleintje Street sportief, maar een retro-klassiek ogend model à la de Speed Twin of Street Twin, dat op alle fronten anders was. Ook dit prototype leek in ver gevorderd stadium, wat deed vermoeden dat een lancering nu echt aanstaande zou zijn, maar dat duurde opnieuw langer dan verwacht.

Op de dag af exact een jaar geleden kwam op 27 juni 2023 dan eindelijk het grote nieuws en werd een nieuw instapplatform met twee modellen onthuld; de Speed 400 roadster en de Scrambler 400 als ehh… Scrambler variant. Compleet nieuw ontwikkeld in samenspraak met Bajaj en in India geproduceerd. Inderdaad, net als het kleintje KTM. 

 

Tekst & fotografie: Ed Smits