Zoeken

Vergelijk: CFMoto 450SR versus...

Vergelijk, maar dan anders

26 september 2023

Waar de nieuwe marketingmanager van CFMoto Benelux importeur BW Import meteen enthousiast reageerde op ons voorstel de nieuwe 450SR beschikbaar te stellen voor een uitgebreide vergelijkingstest, waarbij we alle motoren van hetzelfde Bridgestone S22 rubber wilden voorzien, verging het ons bij de concurrentie een stuk moeizamer. Bij Yamaha en KTM hadden ze geen R3 en RC 390 in demo en bij Kawasaki bleek de Ninja 400 precies in de door ons gevraagde periode niet beschikbaar. Zomer 2023, da's af en toe zonnig en heet, maar ook veel regen...De test leek daardoor volledig in het water te vallen, maar uw redacteur was gelukkig niet voor een gat te vangen. Ik had in het verleden op Ecuyers al eens privé gereden op een YZF-R3 en RC 390, en daar het afgelopen jaar de Ninja 400 nog uitgebreid aan de tand gevoeld. De ervaringen van nu toen versus die van nu.

Voor degene die circuit Ecuyers niet kennen lichten we graag even toe waarom we lichtere motoren graag op deze baan testen, want dit heeft namelijk alles te maken met de bijzondere layout van deze baan die op een afgelegen locatie ergens midden in een glooiend weiland lijkt te zijn aangelegd, grotendeels omrand door bomen en bosjes op veilige afstand. Met maar liefst 18 bochten (10 rechtse en 8 linkse) biedt dit circuit een mooie variatie van rappe en trage bochten die zowel remmend, op constante snelheid en al accelererend worden gereden, inclusief snelle richtingsveranderingen dankzij 2 chicanes. 

Een mooie afwisseling dus waarbij bijna alle eigenschappen van een motor getest kunnen worden behoudens de topsnelheid, want op deze baan ga je rond aan een bescheiden snelheid waardoor je er met een A2 segment motorfiets ook prima uit de voeten kunt. Sterker nog, omdat er maar één recht stuk in zit waar je weliswaar een paar seconden verliest op de snelle supersports en krachtige superbikes die je daar rond de oren vliegen, kun je met de juiste man/vrouw aan het stuur een behoorlijk stukje meeblazen tot zelfs in de snellere groepen omdat je door een hogere bochtensnelheid best wel aardig wat van de op het rechte stuk verloren tijd kunt terugwinnen. Mooi meegenomen is ook dat het circuit behoorlijk wat hoogte verschillen kent en het asfalt er enkele jaren geleden vernieuwd is, heerlijk om daar je rondjes te kunnen draaien. 

Iets minder mooi is dat er geen echte run off asfalt stroken zijn, wat betekent dat als je buiten de witte lijntjes komt je hoogstwaarschijnlijk in het rond de baan rijkelijk aanwezige gras op je bakkes gaat (yep, been there, done that!) tenzij je toevalligerwijs in het enige aanwezige grindbakje belandt. Ook liggen er niet te veel curbstones en deze die er wel liggen die sluiten qua hoogte niet zo netjes aan bij het asfalt, kwestie van het spannend te houden zekers? Ook bleven we dit weekend niet gespaard van wat een Iemand die nog twijfelt over het nut van goede banden? Dit heb ik de eerste test geeneens geprobeerdtypisch verschijnsel op veel van de Noord Franse circuits blijkt te zijn, problemen met de stroomvoorziening in de paddock waardoor jammer genoeg de blikjes bier op zaterdagavond net niet koel genoeg bleken te zijn. Problems, problems, problems dus.

Toegegeven, ik was wel aangenaam verrast dat de in het Belgische Mechelen gevestigde BW import in hun hoedanigheid als CFMoto’s Benelux importeur direkt bereid was om op mijn verzoek voor deze door ons geplande test de 450SR te voorzien van een setje Bridgestone S22 banden, ook nadat was gebleken dat de andere fietsen niet beschikbaar waren en er dus geen sprake meer was van een directe vergelijkingstest. Tijdens onze eerste test waren de standaard (Chinese) straatbanden namelijk mijn enige echte punt van kritiek geweest om het ware potentieel van deze motor op het circuit te ontdekken. Dus met een vers setje Bridgestone op de 450SR togen we op vrijdagavond naar Frankrijk waar we net voor middernacht op het circuit arriveerden
Een A2-fietsje? Zeg nou zelf, dit doet qua looks toch niet uit voor een eenliter superbike?

Hoeveel fietsen ken jij waarvan je standaard het schakelpatroon kunt omdraaien? Of iets simpelers als een instelbaar koppelingshendel

Of valblokken standaard in de kuip, voor als je op je plaat gaat. Als je goed je best doet, krijg je uiteindelijk ook de steunen aan de grond. Zo goed is dat rijwielgedeelte dus
om daar vervolgens het paddocktentje open te klappen en de motor uit de trailer te duwen om deze onder het tentje te laten overnachten. 

Zelf kruip ik met een matrasje en slaapzakje in de trailer om die nacht een keer of 6 wakker te worden van licht tot stevig gekletter op het polyester dak. Fock, ‘t regent, fock… ’ t regent, fock… je begrijpt ‘t al, ‘s ochtends de slaapzak uitkruipend ligt de baan er zeiknat bij. Maar goed dat het gelukkig niet koud is en dat er al meteen iemand met een stevige bak koffie mijn kant op komt, dat doet de mens goed. De diverse apps en buienradars zijn het er niet echt over eens wanneer het nu droog gaat worden, al lijken de meeste eensgezind te zijn dat het deze ochtend zeker niet het geval zal zijn. 

Nu doen de S22 banden het in het nat ook zeker niet verkeerd, maar op deze banden zit nog de nieuwe gladde “wax” laag en ik voel er niks voor om deze op een natte baan te ontwaxxen, grote kans dat ik in de eerste bocht al op mijn snufferd lig. Dan maar wat extra koppen koffie, en ik draai ondertussen de borgbouten van de clipons uit de kroonplaat om de stuureindes wat meer naar buiten en wat dieper op de vorkpoten te positioneren voor een sportievere zithouding met wat extra druk op het voorwiel.