Zoeken

Test: Aprilia Tuono 660

Conclusie

12 april 2021

Deze Tuono 660 zal niet alleen de meer ervaren motorrijders tevreden stellen, maar met name ook diegenen die net de A1 periode achter zich hebben en de wereld van ‘echte’ motoren willen binnentreden. Of, zoals bij jullie in Nederland meer het geval, de beginners die net het A2 rijbewijs met Code 80 hebben behaald, waardoor ze na 2 jaar rijden automatisch de Zou hier wel aan kunnen wennenTuono 660 op vol vermogen mogen rijden. Gebalanceerd en effectief zijn de twee woorden die deze zeer opmerkelijke nieuwe Italiaan het best omschrijven. 

Voor het prijskaartje van € 11.950 (€ 10.550 BE) is de Tuono 660 leverbaar in drie verschillende opvallende kleurschema’s: Concept Black, Iridium Grey en Acid Gold – dezelfde super-opvallende gele kleur als de RS 660 die ervoor zorgt dat hij nooit met welk ander model dan ook op straat zal worden verward. Alle drie de kleuren hebben zwarte wielen en vorkpoten, wat voor velen aangenaam zal zijn. Niet iedereen is gecharmeerd van goud-geanodiseerd voor de Öhlins-look. Er is ook een uitgebreide range aan accessoires leverbaar, inclusief zadeltassen, twee types Akrapovic uitlaat, een volledig instelbare Öhlins achtershock en veel meer. 

De Tuono 660 is een nog betere fiets dan de al uitstekende RS 660 vanwege z’n meer comfortabelere zit, met dank aan het hogere stuur, zonder dat het meer straatgerichte ten koste van de stuureigenschappen, motorperformance en gasrespons is gegaan. Wederom hebben de Aprilia engineers hier de benchmark in z’n categorie gezet, maar wat de Tuono 660 nog ’t meest aantrekkelijk maakt, is het feit dat voor het eerst de zware niet je ware is. 

Tot de Tuono 660 ben ik altijd stellig geweest in mijn standpunt dat de Tuono V4 1100 echt de allerbeste sport-naked is voor de openbare weg, maar ben er nu van overtuigd dat anno 2021 de Tuono 660 toch echt de betere van de twee is – en dat voor de helft van het geld. De Tuono 660 is hét levende bewijs dat minder soms echt meer kan zijn. Aprilia is back in business – geloof mij.