Zoeken

Tweede terugroepactie Ducati Monster 821 en 1200 vanwege achterrem

26 mei 2021
Ducati heeft opnieuw een terugroepactie uit moeten rollen bij de Monster 821 en Monster 1200 voor een probleem met de achterrem. Ditmaal is de hittebestendigheid van het materiaal van de remleiding de boosdoener.

Je zou het idee krijgend dat Ducati de laatste tijd een dingetje met achterremmen heeft. Recent is al een deel van de Monster familie en de XDiavel teruggeroepen omdat lucht in de remleiding van de achterrem kon komen en nu blijkt bij een aantal Monster modellen hetzelfde het geval, maar dan met een andere oorzaak. 

Waar bij de eerdere terugroepactie de oorzaak lag in een te hoge gas permeatie (de toestand waarbij gasmoleculen een vaste materie doordringen) is nu de warmteontwikkeling van het uitlaatsysteem debet aan het feit dat er lucht in de remleiding kan komen, of in het ergste geval zelfs tot een breuk in de leiding kan leiden, waardoor je ineens alle remvloeistof verliest. 

Volgens Ducati is uit onderzoek gebleken dat bij de 2015-2017 Monster 821, 2014-2016 Monster 1200 en 1200 S en de 2016-2019 Monster 1200 R een combinatie van factoren het probleem veroorzaakt: (1) remleiding materiaal dat minder hittebestendig is; (2) hete lucht van het uitlaatsysteem bij de remleiding en (3) de condities van gebruik, met name wanneer de motor langere tijd stationair draait op de zijstandaard, bijvoorbeeld tijdens het opwarmen of service bij de dealer. 

Bij de dealer wordt de remleiding van bovengenoemde modellen voor een remleiding met betere hittebestendigheid.