Zoeken

Ducati roept 1299 Superleggera terug om remblokken voor

1 mei 2020
Het had nog niet tot ongelukken geleid en eerlijk gezegd hadden we ditmaal ook niet anders verwacht, maar Ducati heeft een terugroepactie uitgerold voor de 1299 Superleggera omdat onder bepaalde condities de remvoering van de remblokken voor los kan laten.

Op 20 april 2020 werd Ducati door Brembo geïnformeerd dat onderdeelnummer 07.9882.36, remblok met compoundmateriaal BRM10B, niet aan de specificaties zou voldoen en dat daarvoor een wereldwijde terugroepactie was uitgerold. Dat bleken de remblokken van de 1299 Superleggera te zijn. 

Onderzoek had bij Brembo uitgewezen dat het frictiemateriaal van de remblok van de stalen grondplaat los kan raken, vooral wanneer er in corrosieve omstandigheden wordt gereden. En dat is denken we wel het laatste dat iemand die een 1299 Superleggera bezit zal doen. 

Volgens Brembo houdt het loslaten van het frictiemateriaal verband met de volgende factoren: a) een hoge nikkelconcentratie in de verbinding bevordert het sinterproces op de achterplaat niet en veroorzaakt daardoor een verlaging van het percentage lijmoppervlak; b) een hoge porositeit van de verbinding dat infiltratie van zout en water mogelijk maakt op het grensvlak tussen de verbinding en de steunplaat; en c) microfracturen op het koperen oppervlak van de steunplaat die de penetratie van zout en water bevorderen. 

Als gevolg hiervan is het corrosieniveau van de remblokken hoger dan de maximaal aanvaardbare norm. Dit kan leiden tot sterke corrosie van de remblokken en als gevolg daarvan het losraken van de grondplaat tijdens het rijden, specifiek in corrosieve omgeving.

Mocht je een van die lucky bastards zijn met een 1299 Superleggera, dan mag je je effe bij de Ducati dealer melden voor een nieuw setje remblokken, ditmaal remblokken met het Brembo onderdeelnummer PN.07.9882.39, dat correspondeert met het Ducati artikelnummer PN.61341461A.