Zoeken

BMW herintroduceert BoxerCup

20 maart 2018
BMW heeft de BoxerCup een nieuw leven ingeblazen. Tot 30 coureurs zullen in de nieuwe BMW Motorrad BoxerCup op R nineT Racer het gevecht om de overwinning met elkaar aangaan. De eerste wedstrijd zal dit jaar worden verreden op de Sachsenring als onderdeel van de ADAC Classic.

Mocht je nog nooit van de BoxerCup hebben gehoord, van 2001 tot 2004 was de International BMW Motorrad BoxerCup het bijprogramma van onder andere Grand Prix en WK Superbike events, met pak 'm beet zo'n 6 tot 8 wedstrijden per jaar. Alle coureurs stonden aan de start met exact hetzelfde materiaal, destijds een R 1100 S, waarvan door de Duitsers -uiteraard- ook een BoxerCup replica op de markt werd gezet. 

Na bijna vijftien jaar van de radar te zijn verdwenen heeft BMW nu de BoxerCup een nieuw leven ingeblazen, waarbij die R 1100 S nu plaats heeft gemaakt voor een R nineT Racer, de  retro nineT familie met die klassieke ronde kuip die haast hiervoor lijkt te zijn gemaakt. 

Henning Putzke, hoofd BMW Motorrad Duitsland:
Een speelveld met identieke motoren waarbij stijl en individualiteit zijn samengegaan. We kijken er naar uit de BoxerCup een nieuw leven in te blazen met de R nineT Racer, en het publiek te vermaken op circuits met die emotionele Boxer motor. 


De R nineT Racer die voor de nieuwe BoxerCup wordt gebruikt is enkele modificaties ondergaan, waaronder door Wilbers herziene vering, cilinderkop covers, motor spoilers en achterpanelen van Ilmberger, een Akrapovic uitlaat, BMW Motorrad ABS met racing software, Brembo remblokken, Müller Präzision stuurdemper en uniforme Metzeler banden. 

Alle motoren zullen worden geprepareerd in het BMW Motorrad Centre in Munchen, waar ook zaken als de zijstandaard, spiegels, kentekenplaathouder, knipperlichten en verlichting zal worden gedemonteerd. Aan het eind van het seizoen kunnen de motoren weer naar de originele staat worden teruggebracht om op kenteken te worden gezet.

Om er zeker van te zijn dat de kansen voor iedereen gelijk zijn mogen er behoudens het optische spuitwerk en/of toevoegingen van stickers geen aanpassingen aan de motoren worden gedaan. Alle technische onderdelen en slijtdelen zijn precies omschreven, tuning is helemaal niet toegestaan.

De BMW Motorrad BoxerCup, die dit jaar alleen in Duitsland zal worden verreden als bijprogramma van het IDM, biedt plaats aan 30 coureurs. Rijders moeten ouder zijn dan 18 jaar en in het bezit van een nationale B licentie (of hoger), of een vergelijkbare licentie van een andere FIM federatie. 

In het bezit van de juiste licentie zul je vervolgens een van de 30 beschikbare R nineT Racers moeten kopen, waarbij je de keuze hebt uit 4 pakketten, van basispakket met alleen de motor tot uitgebreid VIP pakket, waarin transport en opslag van de motor, verzekering, catering tijdens het raceweekend en andere voordelen zijn opgenomen. Als alternatief voor kopen biedt BMW Motorrad ook de mogelijkheid om een R nineT Racer te huren.

De BoxerCup begint dit jaar het weekend van 23/24 juni tijdens de ADAC Classic op de Sachsenring, waarna nog 5 wedstrijden zullen volgen als bijprogramma van het IDM: Zolder (7/8 juli), Schleiz (28/29 juli), Lausitziring (25/26 augustus), Assen (8/9 september) en Hockenheim (29/30 september).

Meer informatie: www.bmw-motorrad.de/boxercup.