Zoeken

BMW roept S 1000 R en S 1000 XR terug: anti-wheelie mogelijk uitgeschakeld na software update

13 februari 2023
BMW heeft een terugroepactie uitgerold voor de 2022-2023 S 1000 R en de 2020-2023 S 1000 XR. Na een software update is de anti-wheelie functie mogelijk uitgeschakeld zonder vermelding in het display, wat in het ergste geval tot een ongeluk kan leiden.

In juli 2022 kreeg BMW Motorrad melding van een ongeluk in Frankrijk waarbij een 2022 BMW S 1000 XR betrokken was. De rijder in kwestie had de controle over de motor verloren na een onverwachte handling van de motor, wat naar verluid tot een crash met lichamelijk letsel had geleid. 

Eerste reviews wezen niets uit, maar in september volgde een tweede melding vanuit Turkije, ditmaal met een 2021 S 1000 XR. Het betrof een soortgelijk incident, maar ditmaal was de rijder niet gewond geraakt. 

Het onderzoek werd voortgezet, BMW checkte hoe de motoren tijdens productie waren geconfigureerd en keek naar de onderhoudsgeschiedenis, en verzamelde informatie vanuit het veld, inclusief garantieclaims, klachten van klanten en ongeval-rapporten. 

Vanaf oktober werden technische analyses uitgevoerd met verschillende rijscenario's. Er werden tests uitgevoerd met verschillende softwareconfiguraties en modus-instellingen in een poging de vermeende toestand te reproduceren zoals die was gerapporteerd.

In december kreeg BMW melding van een incident in België met een 2021 S 1000 XR, vergelijkbaar met de eerdere incidenten, maar zonder verwonding. 

Verdere analyses werden uitgevoerd, waaruit bleek dat een specifiek softwarepakket dat aan de dealers was vrijgegeven onbedoeld de anti-wheelie (Front Wheel Lift-off Assistent) kon resetten naar de fabrieksinstelling, zonder dat de rijder daarvan op de hoogte was.

De optionele Riding Modes Pro beschikt over een instelbare rijmodus "Dynamic Pro". In de fabriekssetting is de parameter "Front Wheel Lift-off Assistent" uitgeschakeld, deze kan naar eigen geur en smaak worden ingesteld. 

Het bleek echter dat na een software update bij de dealer de configuratie van de Dynamic Pro rijmodus wordt gereset naar de fabrieksinstelling, waarmee de anti-wheelie dus wordt uitgeschakeld. Omdat dit niet in het display wordt getoond wordt de rijder hierover niet geïnformeerd.BMW Motorrad gaat de eigenaren nu informeren dat de parameters van de Dynamic Pro rijmodus zijn gereset naar de fabrieksinstelling tijdens een software update bij de dealer, en worden verzocht de instellingen te checken en indien nodig aan te passen. 

Ook zal worden verzocht contact op te nemen met de dealer, zodat die de motor kan inspecteren en de service records kunnen worden geüpdatet. Mocht voor de terugroepactie zich een incident hebben voorgedaan, dan zal dit door het BMW New Vehicle Limited Warranty programma worden vergoed.