Zoeken

MotoGP Qatar: eerste zege Di Giannantonio, Bagnaia loopt flink uit op Martin

19 november 2023
Hij heeft nog geen zitje voor volgend jaar, maar Fabio Di Giannantonio heeft vandaag in Qatar zijn allereerste zege in de MotoGP gerealiseerd. De Gresini Racing MotoGP coureur nam in de slotfase de leiding van Pecco Bagnaia, die in het kampioenschap flink uitliep doordat Jorge Martin vanwege bandenproblemen niet verder kwam dan de 10e plaats.

 

Na een klinkende 8e zege in de Sprint van Jorge Martin lag de strijd om de wereldtitel weer helemaal open, met nog slechts 7 punten verschil tussen hem en Pecco Bagnaia, maar bandenproblemen lijken de kansen voor Jorge Martin de das om te hebben gedaan. Na afloop van de race nam hij dan ook geen blad voor de mond: "Het voelt alsof ze mij de titel hebben gestolen", zei de Pramac Racing coureur. "Mijn achterband was zo hard als een steen, dat mag gewoon niet gebeuren."

Dat Martin aan de achterkant geen enkele grip had was meteen bij de start al te zien. Terwijl Pecco Bagnaia vanaf de tweede startrij meteen kopstart nam in de race kwam Martin amper van zijn plek. Zijn GP23 brak naar links en naar rechts uit, waardoor hij terugviel naar de achtste plek en alle zeilen moest bijzetten om niet nog verder terug te worden gezet. 

Terwijl Bagnaia aan de kop van het veld de wedstrijd controleerde en een kleine buffer constant wist te houden op de achtervolgende groep met Luca Marini, de twee Gresini coureurs Alex Marquez en Fabio Di Giannantonio, Brad Minder en in de openingsfase ook nog Marc Marquez en Johann Zarco, was het voor Martin een kwestie van overleven. "Ik had het gevoel elk moment te kunnen crashen", zei Martin. 

In de vijfde ronde wist Di Giannantonio op te klimmen naar de vierde plaats, maar was eveneens niet in staat om het gat met Bagnaia te dichten. Datzelfde gold voor Brad Binder, die opgeklommen naar de derde plaats werd gesandwicht door de twee Gresini coureurs, met Luca Marini teruggevallen naar de vijfde plaats die langzaam de aansluiting verloor. 

Ook Binder en Marquez moesten het tempo lossen, maar Di Giannantonio hield stand en zette de regerend wereldkampioen behoorlijk onder druk. Meer dan eens probeerde de Gresini Racing coureur, die het volgend seizoen waarschijnlijk geen zitje meer heeft in de MotoGP, een aanval te doen, maar kwam telkens nét te kort. 

Na in het dashboard de melding "Mapping 8" van zijn team te hebben gehad voerde Di Giannantonio de druk nog verder op en slaagde er met nog minder dan 3 ronden te gaan eindelijk in de leiding te nemen in de race. Bagnaia probeerde op het 1 kilometer lange rechte stuk weer voorbij Di Giannantonio te komen, maar werd bij het aanremmen door de zuiging verrast en klapte bijna achterop. 

Bagnaia wist ternauwernood een aanrijding te vermijden, maar moest daardoor wel uitwijken naar het nieuw gekleurde asfalt buiten de baan. Het duo op kop had echter inmiddels al een voorsprong van meer dan 5 seconden opgebouwd op Luca Marini, die weer was opgeklommen naar de derde plaats en nu op de baan door de sterk naar voren gereden Maverick Vinales werd gevolgd, met Brad Binder en Alex Marquez teruggevallen naar de vijfde en zesde plaats. 

Dat was een aderlating voor Jorge Martin, die op vijftien seconden achterstand inmiddels was teruggevallen naar de 10e plaats en nog steeds alle zeilen moest bijzetten om niet door Marc Marquez en Johann Zarco nog verder terug te worden gezet. 

Met een voorsprong van 3 seconden schreef Fabio Di Giannantonio zijn allereerste overwinning in de MotoGP bij, de tweede opeenvolgende overwinning in Qatar voor het Gresini Racing team dat hier vorig jaar met Enea Bastianini ook had gewonnen. Bagnaia finishte op de tweede plaats, maar heeft wel zeer goede zaken in het kampioenschap gedaan. Zijn voorsprong bedraagt nu 21 punten, waarmee het kampioenschap het komend weekend al in de Sprint kan worden beslist.   

MotoGP Qatar, uitslag race:

Rijder Team Merk Uitslag
1 Fabio Di Giannantonio ITA Gresini Racing MotoGP Ducati 22 ronden
2 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati +2.734
3 Luca Marini ITA Mooney VR46 Racing Team Ducati +4.408
4 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia +4.488
5 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +7.246
6 Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +7.620
7 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +7.828
8 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati +8.239
9 Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM +11.509
10 Jorge Martin ESP Pramac Racing Ducati +14.819
11 Marc Marquez ESP Repsol Honda Team Honda +14.964
12 Johann Zarco FRA Pramac Racing Ducati +17.431
13 Marco Bezzecchi ITA Mooney VR46 Racing Team Ducati +17.807
14 Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda +18.673
15 Augusto Fernandez ESP GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +21.455
16 Franco Morbidelli ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +21.474
17 Raul Fernandez ESP CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia +22.142
18 Pol Espargaro ESP GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +27.194
19 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +27.740
DNF
Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia +16 ronden
Iker Lecuona ESP LCR Honda Castrol Honda 0 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 437
2 Jorge Martin ESP Pramac Racing Ducati 416
3 Marco Bezzecchi ITA Mooney VR46 Racing Team Ducati 326
4 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 268
5 Johann Zarco FRA Pramac Racing Ducati 204