Zoeken

Marc Marquez: geen Qatar testen voor mij

22 februari 2021
Sinds hij in december voor de derde keer onder het mes is gegaan is het behoorlijk stil geweest omtrent Marc Marquez. Tot vandaag. Online werd het Repsol Honda team gepresenteerd, maar de belangrijkste vraag bleef onbeantwoord.

Geen teampresentatie waar dit jaar met zoveel spanning naar uit is gekeken dan de presentatie van het nieuwe Repsol Honda Team. En da's niet omdat Big Red dit jaar Pol Espargaro heeft gecontracteerd - hoe graag de oud-KTM coureur dat zou hebben gezien - maar omdat iedereen benieuwd was naar de status van Marc Marquez, die in december vorig jaar voor de derde keer aan zijn gebroken bovenarm is geopereerd, waarbij beenmerg is getransplanteerd. 

Met zes wereldtitels, 95 podiums en 62 pole positions sinds zijn entree in de koningsklasse van de wegrace Grand Prix motorsport in 2013 begon Marc Marquez afgelopen jaar heel voortvarend aan het vanwege COVID-19 pas halverwege het jaar gestarte 2020 MotoGP seizoen, een seizoen dat die eerste race een dramatische wending had. 

Na een indrukwekkende inhaalrace ging Marquez op spectaculaire wijze onderuit en brak daarbij zijn bovenarm. De gebroken arm werd in het ziekenhuis van Barcelona door Dr. Mir weer met titanium plaatjes gefixeerd, waarna hij vier dagen later alweer aan de training van Jerez II verscheen. 

Het rijden ging echter veel zwaarder dan verwacht en nog voor de kwalificatie had Marquez de handdoek al weer in de ring gegooid. Enkele dagen later brak Marquez zijn arm voor de tweede keer bij het openen van een schuifpui thuis, later zou blijken dat hij zijn arm in de vrije training van Jerez II veel te zwaar had belast, waardoor het titanium plaatje was verzwakt. 

Een tweede operatie volgde, maar daarna begon de ellende voor Marquez pas echt. Het herstel zette maar niet in, waardoor hij besloot om naar Madrid voor een second opinion te gaan. Daar ging de 8-voudig wereldkampioen op 3 december voor de 3e keer onder het mes, waarbij bot werd getransplanteerd. Ook werd een infectie in het bot ontdekt, wat er de oorzaak van was geweest dat het bot maar niet had willen herstellen. 

In een van de spaarzame interviews gaf Marquez aan dat Jerez II een foute beslissing was geweest en zich geen twee keer tegen dezelfde steen te willen stoten en pas terug te keren in de MotoGP als hij 100% groen licht krijgt van zijn artsen. 

Tijdens de online presentatie hield Honda het echter bij enkele korte statements. De vraag wanneer Marquez weer van de partij zal zijn bleef echter onbeantwoord. 

"Op dit moment weet ik het niet", zei Marquez minder dan vijf weken voor de seizoensopener in Qatar over het mogelijke moment van de comeback. “Toch probeer ik optimistisch te blijven en mezelf geleidelijk doelen te stellen." 

"Mijn eerste doel was om de Qatar-test te doen. Ik weet nu dat ik er niet zal zijn. Als de anderen testen, heb ik een andere doktersafspraak. Mijn volgende doel is om in de race in Qatar te zijn. Eens kijken of dat werkt."

"Als het onmogelijk is, is mijn volgende doel om de tweede race in Qatar te rijden. Als dat ook niet werkt, wil ik naar Portimao."

"Het belangrijkste voor mij op dit moment is dat het bot volgens de doktoren goed geneest. Zodra de doktoren me vertellen dat het bot is hersteld, begin ik met revalidatie. Ik ben al aan het werk, maar ik doe het voorzichtig - het kost tijd."

"Zodra de botten in orde zijn, zal ik mijn best doen om de spieren op te bouwen. Ik moet in goede conditie zijn als ik op de motor rijd. Ik heb het niet over 100 procent, het zal lang duren. Maar in goede staat om op een MotoGP-fiets te rijden. De doktoren zullen me vertellen wanneer ik weer mag rijden."