Zoeken

Test: Zero SR/F

Conclusie

11 juni 2019

Ik kan zonder enige schroom stellen dat ik op meer verschillende elektrische motoren (gen scooters) gereden heb dan wie dan ook op deze planeet, inclusief elke Isle of Man Zero TT winnaar en de huidige houder van het e-bike landsnelheidsrecord, evenals een enorme variëteit aan straatlegale E-modellen geproduceerd in het afgelopen decennium in Europa en de VS. De Zero SR/F is gewoon de beste in de handel verkrijgbare elektrische motorfiets die ik ooit heb gereden, die een nieuwe maatstaf heeft gezet. Zie je wel dat ze kijken. Krijg je als je de Tesla onder de motoren op de markt brengtMaar het is meer dan dat. Ik geloof dat dankzij z’n enorme koppel en de manier waarop dit zo toegankelijk wordt afgegeven via het goed ontworpen totaalpakket waar geen compromissen meer zijn gesloten, de nieuwe Zero op z’n minste gelijk is aan elke conventionele motor in de Streetfighter categorie, van Aprilia's V4 Tuono 1100 of KTM's 1290 R SuperDuke tot de rest aan toe. 

Voor het eerst heeft Zero een elektrische motorfiets geproduceerd waarvoor geen excuus meer gerechtvaardigd is, die bedwelmende prestaties heeft gekoppeld aan inherente bruikbaarheid, die klaar is om op gelijke voorwaarden dynamisch te worden vergeleken met elk equivalent model waar nog benzine in de tank moet. Het Californische bedrijf heeft dit verder versterkt door de fiets voor het eerst op de juiste manier te vormgeven - dit is een mooie naakte Streetfighter die toevallig wordt aangedreven door elektriciteit in plaats van benzine. De Zero SR/F biedt een mate van opwinding in combinatie met praktische toepasbaarheid waarvan het haast niet voor te stellen is dat het nog overtroffen kan worden. Askenazi & Co. hebben de visie gehad om een motorfiets te produceren die kan profiteren van de voordelen van E-tech zonder de onvermijdelijke compromissen als smalle banden en kleinere remmen. Het werkt! 

Iedereen die nu nog niet begrijpt hoe bedwelmend spannend maar ook ronduit handig het is om een E-bike rijden adviseer ik om de lokale Zero dealer te bezoeken en een proefrit op de SR/F te maken. Wees echter gewaarschuwd: het zou wel eens een dure testrit kunnen zijn...!