Zoeken

Test: Vee Two Hailwood Replica

In herinnering Mike the Bike

23 februari 2019
De 40e verjaardag van de geweldige sprookachtige terugkeer van wijlen Mike Hailwood’s overwinning in een recordsnelheid van de 1978 Isle of Man TT, elf jaar nadat hij daar zijn laatste race had gereden en zeven jaar sinds hij internationaal motor had geracet, onderwijl een carrière in de Formule 1 nastrevend, werd afgelopen augustus tijdens de 2018 Classic TT op passende wijze gevierd.

Dat was de dag dat TT-legende van het huidige moderne tijdperk John McGuinness met een gemiddelde snelheid van meer dan 100 mijl per uur een demorondje reed op exact dezelfde Ducati als Mike the Bike had gebruikt om de Formula 1 TT vier decennia daarvoor te winnen op 38-jarige leeftijd. Zijn overwinning op het Honda fabrieksteam onder leiding van Phil Read op zijn Sports Motorcycles Ducati 900 Wonderlijke motor met een wonderlijk verhaalDesmo V-twin, wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de meest opmerkelijke prestaties in de geschiedenis van motorracen en is nu meer dan terecht deel van de folklore van onze sport. 

Maar er stond nog een identiek ogende machine in de TT-paddock te wachten op de terugkeer van McPint – de eerste van 12 replica’s van de originele TT-winnende Ducati 900 TT F1 racer die met goedkeuring van Pauline Hailwood, Mike’s weduwe, en hun zoon David worden gebouwd door Vee Two USA in Los Angeles, met elk van de twaalf motoren voorzien van hun handtekeningen. Elke koper ontvangt daarnaast een persoonlijke brief van Pauline, evenals een gelimiteerd souvenir boek met details over de creatie van zijn of haar nieuwe replica, en een inside story over Mike’s epische ’78 TT-overwinning. Het productieaantal is trouwens een herdenking aan Mike’s winnende #12 TT-startnummer. De handgemaakte motoren gaan voor het illustere bedrag van ‘slechts’ € 125.000 over de toonbank en d’r zijn al twee orders geplaatst.

Tekst: Alan Cathcart
Fotografie: Phil Hawkins