Zoeken

Test Kawasaki Special: Versys 650 City

Upgrades maken hebberig

15 april 2015
Inhoudsopgave
Test Kawasaki Special: Versys 650 City
Upgrades maken hebberig
Conclusie
Technische gegevens

Kawasaki Versys_City-

Wie kent het niet? Dat gevoel van “Ja, einde verhaal, stoppen met nadenken, dat heb ik gewoon nodig.” Kleine investering, groot resultaat. dat idee. Die ene accessoire die je motor nét dat beetje extra geeft of simpelweg de praktische inzetbaarheid van je 'nog net niet alleskunner' vergroot. Een begeerte die doorgaans prima bevredigd kan worden bij de accessoireboer, maar ook een behoefte die door de lokale dealer of importeur inmiddels goed wordt onderkend. Anno 2015, het jaar dat de custom cultuur zijn hoogtijdagen viert, is het dan ook niet raar dat er van een specifiek model mKawasaki Versys 650 Cityeerdere uitvoeringen zijn. Zo laat Kawasaki ons met een goed gevoel voor timing in Spanje kennis maken met deze Kawasaki Versys 650 City ABS.

Waar door de importeur vaak pas een 'accessoire-versie' in het tweede of derde loopjaar van een model op de markt wordt gezet, als extra verkoopstimulans, is deze City Edition van de Versys 650 in dat opzicht verwonderlijk, aangezien het hier om het compleet vernieuwde 2015 model gaat, waarvan er sinds de introductie bovendien al drie deftig aangeklede edities bestaan. Waarom dan luttele maanden sinds haar geboorte nu al een nieuwe versie van de Versys? Simpelweg, omdat er nog geen Versys 650 met alleen een topkoffer direct vanaf de importeur te bestellen was.

Versys 650 mét topkoffer…

Tsja, horen we je al denken: een nagelnieuwe Versys 650, maar dan nu met topkoffer? Vanwaar de ophef? Aan de ene kant, omdat Kawasaki met de City simpelweg een mooie aanbieding in huis heeft. Voor nog geen 500 euro extra voorzie je je nieuwe Versys niet alleen van een ruime topkoffer, maar ook van handkappen en een lakbeschermende tankpad. Aan de andere kant, omdat de benaming City echt hout snijdt. De motorrijdende forens koopt een motor als de Versys 650 om z'n brede inzetbaarheid en om het gemak waarmee de motor zich laat besturen, door de file of even snel vooraan de rij wachtenden voor het stoplicht. En dan wil je juist geen zijkoffers, omdat die de fysieke wendbaarheid beperken, en juist wel handkappen, omdat je tijdens het betere stadse slalommen wilt dat je handen optimaal beschermd zijn. Tegen de kou, dat paaltje of dat spiegeltje. En dan hebben we het dus over dat beetje extra, bovenop een motor die simpelweg goed voor elkaar is.

…maar zonder restricties

Kawasaki Versys City

Zoals is in het artikel van de introductie al te lezen is, is de nieuwe Versys 650 er flink op vooruit gegaan en de motor weet ons in het zonnige Spanje dan ook opnieuw te verrassen als sportieve allrounder. Het design van de eerste Versys was bijzonder. Een ontwerp waar je wel iets van móest vinden. Het nieuwe ontwerp is in vergelijking ontegenzeggelijk moderner en sportiever. In deze hoedanigheid ziet de motor er niet uit als de eerste de beste opstapper. TKawasaki Versys_650_City_TPX9409
Groot genoeg om een paar six-packs in op te bergen. Of je helm natuurlijk...
Kawasaki Versys_650_City_TPX9431
Voor het betere car-bashing...
egelijkertijd is dat wél de ervaring die wordt opgedaan tijdens de eerste meters op het Catalaanse asfalt. Een motor waar je met alle gemak opstapt en mee wegrijdt.

In tegenstelling tot de introductie wacht ons geen langzaam stadsverkeer, maar kunnen we gelijk gas geven en snelheid maken. Wegrijdend bij het hotel of sturend door de zich later aandienende haarspelden is het motorblok een schoolvoorbeeld van soeplesse, doseerbaarheid en handelbaar vermogen. In tegenstelling tot de introductie in Sicilië is het motorblok in de verste verte niet op bokkend gedrag onderin te betrappen. Sterker, in een te hoge versnelling optrekken uit een van de vele haarspelden wordt niet afgestraft, de motor trekt onverstoorbaar op. Het ontbeert dan alleen aan wat vermogen, maar een tikje terug in de soepele versnellingsbak biedt de directe oplossing.

De vernieuwde Showa vering is volgens Kawasaki het beste uit het segment en hoewel dit zonder vergelijkingsmateriaal altijd moeilijk te staven is stelt de ophanging zeker niet teleur. De motor is zeer comfortabel afgeveerd en werkt oneffenheden in het wegdek onmerkbaar goed weg. Tegelijkertijd blijft de motor strak in het gelid waardoor er serieus met de Versys 650 te sturen is. Naar mijn persoonlijke smaak mag de vering net dat beetje steviger worden afgesteld om de weg iets beter te kunnen 'lezen'. Aan de andere kant blijft het een adventure en dan wordt een zekere mate van comfort wel verwacht. Uiteindelijk slaagt de Versys met vlag en wimpel voor de gulden middenweg van comfort en sportiviteit. Ga je de Versys echter gebruiken om vooral met flinke gang de bergwegen te exploreren is het verkennen van de instellingen van voor en achtervering zeker de moeite waard. Hoe dan ook is de vernieuwde Versys 650 in deze City editie een meer dan geslaagde motor die praktische inzetbaarheid, sportiviteit en rijplezier weet te verenigen.

Kawasaki Versys_City-18