Zoeken

WSBK Misano: Razgatlioglu doorbreekt hegemoni Rinaldi

13 juni 2021
Op indrukwekkende wijze heeft Toprak Razgatlioglu zijn eerste overwinning van het seizoen gerealiseerd. De Turkse PATA Yamaha coureur finishte 1 seconde voor Ruben Rinaldi, die op zijn beurt Jonathan Rea bijna twee seconde voor bleef. En heeft daarmee zijn achterstand in het WK tot 20 punten teruggebracht. Michael van der Mark finishte als beste BMW op de 10e plaats.

Race 2 van het WK Superbike op het Misano World Circuit Marco Simoncelli ging net als Race 1 en de Tissot Superpole sprintrace slechts tussen 3 coureurs: Ruben Rinaldi die de eerste twee races op naam had geschreven, Toprak Razgatlioglu die na talloze 2e plaatsen gebrand was op een overwinning en Jonathan Rea die het hele weekend niet het beste vertrouwen in zijn ZX-10RR had.

Kopstart ging ditmaal naar Ruben Rinaldi, die gestart vanaf de pole position direct de leiding nam voor Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea. Toprak liet er geen gras over groeien en ging Rinaldi in bocht 4 al voorbij, maar ging bij het uitkomen wijd waardoor Rinaldi direct terug kon counteren, terwijl Rea in één move binnendoor de leiding nam in de race.

In tegenstelling tot race 1 was Rea in Race 2 voor de conventionele Pirelli voorband gegaan, maar Rea had opnieuw niet die klik met de ZX-10RR en was daardoor in de tweede sector - en dan met name bocht 7, 8 en 9 - kansloos tegen de Ducati en Yamaha. In de derde ronde ging Rinaldi de 6-voudig wereldkampioen in bocht 8 voorbij, waarna Toprak een ronde later op exact dezelfde plaats zijn aanval deed.

Vijf ronden lang werd het veld door Rinaldi aangevoerd, met in zijn kielzog Toprak, Rea en toen ook nog Scott Redding,  maar vanaf de achtste ronde was het Topraks race. Binnen no-time had Toprak een kleine voorspong van een seconde op Rinaldi opgebouwd, die alle zeilen bij leek te moeten zetten om Jonathan Rea achter zich te houden, terwijl Redding langzaam maar zeker het leidende trio moest laten gaan.

Rea kwam telkens net te kort om een aanval te kunnen doen en even leek het alsof beide coureurs weer inliepen op de PATA Yamaha coureur, tot in de laatste ronden Toprak er nog eens goed voor ging zitten om na 21 ronden onbedreigd zijn eerste overwinning van het seizoen te realiseren.

Op ruim 1 seconde van Toprak finishte Ruben Rinaldi op de tweede plaats en scoorde daarmee zijn derde podium op rij, terwijl Jonathan Rea op 3 seconden van de racewinnaar als derde werd afgevlagd. Op ruim 9 seconden van de winnaar finishte Scott Redding op de 4e plaats, terwijl de top 5 door Garrett Gerloff compleet werd gemaakt.