Zoeken

WSBK Magny Cours: Toprak domineert race 1

4 september 2021
Race 1 van het WK Superbike op Magny Cours was er geen maat op Toprak Razgatlioglu. De Yamaha fabriekscoureur nam in de vierde ronde de leiding in de race van Jonathan Rea en reed daarna onbedreigd naar zijn zesde overwinning van het seizoen. Andrea Locatelli maakte het podium compleet.

De spanning was ver te zoeken de eerste race van het WK Superbike op het circuit van Magny Cours. In de Superpole kwalificatie had Jonathan Rea weliswaar zijn achtste pole position op rij gerealiseerd, maar over 21 ronden was de KRT coureur geen partij voor Toprak Razgatlioglu, die op vrijdag al zeer constante tijden had neergezet.

Rea wist dat om een kans te maken tegen Toprak hij een superstart zou moeten hebben, maar leek bij de start toch het onderspit te moeten delven tegen de Pata Yamaha coureur. Toprak kwam weliswaar het beste weg, maar Rea hield zijn lijn, nam de leiding in de race en sloeg meteen een gat van driekwart seconde op Ruben Rinaldi, die zich brutaal vanaf de zevende plaats op de grid naar P2 had geremd.

Nog voor het eind van de eerste ronde had Toprak Razgatlioglu de pikorde met Rinaldi weer hersteld, reed daarna in twee ronden tijd het gat met Jonathan Rea dicht en zette zijn YZF-R1 bij het insturen van de Adelaide hairpin aan de binnenkant van Rea's ZX-10RR, nam de leiding in de race en wist meteen een klein gaatje te slaan.

Rondenlang wist Rea het gat op Razgatlioglu constant te houden en leek halverwege de race dat gat zelfs te kunnen dichten, maar eenmaal in het achterwiel liep hij meteen tegen hetzelfde probleem op dat hem in Navarra en Most de das om heeft gedaan. Rea verloor grip aan de voorkant, ging daardoor enkele keren wijd en besloot daarna dat vandaag niet zijn dag zou zijn en hij genoegen zou moeten nemen met de tweede plaats.

Achter Rea leek Alex Lowes Kawasaki een dubbel podium te gaan geven, maar met nog minder dan 5 ronden te gaan gleed hij in bocht 8 over het voorwiel onderuit en scoorde daarmee zijne eerste DNF sinds race 1 op Donington Park. Daardoor viel de derde en laatste podiumplaats in handen van Andrea Locatelli, het derde podium voor de WK Supersport wereldkampioen.

Ruben Rinaldi finishte op de vierde plaats, de vijfde plaats ging naar Michael van der Mark, het beste resultaat sinds race 1 in Assen voor de BMW fabriekscoureur uit Gouda. Van der Mark finishte 5 seconden en 4 plaatsen voor zijn teamgenoot Tom Sykes, die door een brutale inhaalactie van Leon Haslam rechtdoor had moeten gaan en was teruggevallen naar de twaalfde plaats.

De grootste tegenvaller was echter Scott Redding, die na Navarra ervan overtuigd was een kans te kunnen maken op de wereldtitel, maar in de kwalificatie teleurstelde en ook in de race totaal geen potten kon breken. Lange tijd was Redding met Sykes in gevecht om de elfde plaats, maar crashte met nog 3 ronden te gaan. Op 38,5 seconden van Toprak werd Redding op de twaalfde plaats afgevlagd.