Zoeken

WorldSBK test Jerez valt in het water

20 januari 2021
De eerste testdag van de tweedaagse WorldSBK privé test op het circuit van Jerez is letterlijk in het water gevallen. Een aanpassing van het reglement omtrent het aantal testdagen heeft ertoe geleid dat geen enkele coureur woensdag de baan op ging.

Tot eind vorig jaar was het aantal testdagen in de winterperiode - met uitzondering van de winterstop - voor de WorldSBK teams onbeperkt en was het aantal testdagen gedurende het seizoen tot acht beperkt -demoritten voor PR-doeleinden en officiële Dorna testen daargelaten.

Sinds 22 december geldt echter een nieuw reglement, dat het aantal testdagen tussen Estoril afgelopen jaar en november 2021 tot slechts 10 dagen heeft beperkt. Rijders die de 8 uren van Suzuka rijden krijgen nog twee extra testdagen in Suzuka. 

Bovenop de 10 testdagen komen nog de officiële Dorna testdagen, daarnaast is het rijders toegestaan zoveel als ze maar willen op eigen initiatief te trainen, zolang dat maar met een standaard motor en zonder aanwezigheid van het team gebeurt. En niet op een circuit dat van de kalender deel uitmaakt. 

Het idee achter de nieuwe regel was te verhinderen dat teams 12 tot 14 dagen zouden gaan testen, en dan nog eens 8 testdagen gedurende het seizoen. Vanwege COVID-19 gaat het seizoen al veel later van start en teams met veel budget zouden extra veel testdagen kunnen inplannen. Een meerderheid van de fabrikanten was voor beperking van het aantal testdagen. 

Die beperking heeft er nu in Jerez echter toe geleid dat op woensdag onder miserabele weersomstandigheden geen enkele WK Superbike coureur de baan op is gegaan. Zodra een rondje is afgelegd geldt de dag als testdag. Voorheen zouden teams de verregende dag hebben gebruikt om nieuwe rijders kennis te laten maken met de motoren, of rijders juist aan het rijden in de regen te laten wennen.

Nu dat het aantal testdagen tot het eind van het seizoen tot 10 is beperkt bleef de actie op de baan beperkt tot Stefan Bradl op de RC213V MotoGP machine en Leonardo Taccini van ORELAC Racing VendNatura, die voor het eerst kennismaakte met zijn ZX-6R voor zijn eerste WK Supersport seizoen.

De rest van de garageboxen bleef de hele dag dicht. Het Kawasaki Racing Team, Team HRC en Aruba.it Ducati waren naar Jerez afgereisd, evenals Barni Racing Team met Tito Rabat, Team GoEleven met Chaz Davies, OUTDO TPR Kawasaki met Loris Cresson en ORELAC Racing VendNatura met Isaac Vinales. 

En dus gingen er in Jerez stemmen op om het reglement aan te passen en regendagen niet meer als 'testdag' aan te merken. Teams hebben veel geld uitgegeven om op Jerez aanwezig te zijn, en dan niet rijden vanwege het weer is contraproductief en zal alleen maar tot nog meer kosten gaan leiden. 

Voor het WK Supersport geldt geen restrictie van het aantal testdagen, wat verklaart waarom Leonardo Taccini als enige coureur wél op de baan terug te vinden was.