WK Superbike Phillip Island: verpletterende zege race 1 voor Bautista

23 februari 2019
Op verpletterende wijze heeft Alvaro Bautista zijn allereerste race in het WK Superbike op naam geschreven. De Aruba.it Ducati coureur reed met zevenmijlslaarzen weg en finishte 15 seconden voor Jonathan Rea en is daarmee de eerste coureur sinds Max Biaggi die zijn debuut in het WK Superbike met een overwinning heeft bekroond. Marco Melandri maakte het podium compleet.

Ducati had zich geen beter debuut kunnen wensen van de nieuwe Panigale V4 R, die het mislukte avontuur van de Panigale R, het enige model waarmee geen enkele wereldtitel is behaald, snel moet doen vergeten en de Italianen uit Borgo Panigale weer terug naar de top moeten brengen.

Met Chaz Davies nog steeds niet 100% hersteld van een polsblessure die hij in Jerez opliep lag het debuut Ducati's viercilinder Superbike in handen van Alvaro Bautista, die dat met verve deed.

De 125cc wereldkampioen had na alle drie de vrije trainingen te hebben gedomineerd weliswaar in Superpole de pole position aan Jonny Rea moeten laten gaan, maar had bij de start nog voor de Honda hairpin al de leiding in handen, voor de regerend wereldkampioen die in het begin van de race zijn handen vol had aan teamgenoot Leon Haslam.

Bautista nam met zevenmijlslaarzen afstand van de rest van het veld, dat lange tijd door Haslam werd aangevoerd, met Rea, Alex Lowes, Marco Melandri, Tom Sykes op de BMW S1000RR en de sterk rijdende Topak Razgatlioglu, die zich na vier ronden al had opgewerkt van de 14e naar de 4e plaats.

Met nog tien ronden te gaan ging Haslam iets te enthousiast de Honda hairpin in en remde zichzelf onderuit, maar sprong direct weer op zijn ZX-10RR en vervolgde zijn race op de 16e plaats op tien seconden van Kiyonari, die door Honda naar het WK Superbike is teruggehaald.

Met de crash van Haslam schoof Rea weer door naar de tweede plaats, maar voelde wel de hete adem van Alex Lowes in zijn nek, op korte afstand gevolgd door Razgatlioglu die met Tom Sykes in een gevecht om de vierde plaats verwikkeld was.

Het tweetal had in de slotfase echter geen antwoord op Marco Melandri en Michael van der Mark, die zich verder naar voren wisten te rijden. Met nog drie ronden te gaan had Melandri het gat met Lowes volledig gedicht, die inmiddels Rea had moeten laten gaan, waarna twee ronden lang een spannend gevecht om de tweede plaats onstond dat in het voordeel van de Italiaan werd beslecht.

Met een voorsprong van 15 seconden werd Bautista als winnaar afgevlagd en is daarmee de eerste coureur sinds Biaggi 2007 die zijn debuut een overwinning afsluit. Rea finishte op de tweede plaats, maar was na afloop wel zeer tevreden omdat hij wist dat de race op dit circuit een moeilijke zou zijn. Marco Melandri was minstens zo tevreden, hij sloot zijn rentree naar Yamaha af met een podiumplaats en was daarmee de beste Yamaha coureur.