Zoeken

WK Superbike Misano: uitslag race 2

18 juni 2017
Marco Melandri heeft zijn eerste overwinning sinds zijn rentree in het WK Superbike gerealiseerd. De Aruba.it coureur finishte de tweede race een seconde voor regerend wereldkampioen Jonathan Rea, die daarmee in het kampioenschap weer vijf punten uitliep op teamgenoot Tom Sykes, die op de derde plaats werd afgevlagd. Michael van der Mark finishte op 13 seconden op een uitstekende vierde plaats.

Waar valpartijen de uitslag van de eerste race van het WK Superbike in Misano hadden bepaald (Chaz Davies was niet fit om te starten verklaard) was mechanische pech de tweede race de grensrechter. Wat zich leek te ontwikkelen in een Spaans feest met Xavi Forés bij de start vanaf de tweede plaats aan de leiding in de race, voor pole-zitter Jordi Torres, eindigde voor beide coureurs in een deceptie. 

Te beginnen bij Barni Ducati coureur, die na vier ronden lang het veld te hebben aangevoerd weliswaar door de Althea BMW van Jordi Torres werd ingehaald, maar nog steeds een ruime marge had op derde man Tom Sykes, tot een ronde later ineens de snelheid weg was bij zijn Panigale R en hij gefrustreerd de Ducati in de pits moest parkeren.

Daarna was het de beurt aan Jordi Torres, die na acht ronden het veld te hebben aangevoerd werd ingehaald door Marco Melandri, die zich in zeven ronden tijd naar de tweede plaats had opgewerkt. Net als Fores eerder in de race leek ook nu Torres de twee Kawasaki’s van Tom Sykes en Jonathan Rea voor te blijven en af te stevenen op zijn eerste podium sinds Qatar 2015, om met nog vier ronden te gaan met een lekke band stil komen te staan.

Het is in korte tijd het derde incident met een Pirelli achterband. Na afloop van de race maakte Pirelli bekend tot op de bodem uit te zoeken wat de oorzaak is en tot die tijd de komende wedstrijd in Laguna Seca de prototype band waarmee Torres reed niet meer in te zetten.

De lekke band van Torres gaf de tweede plaats aan Jonathan Rea, die drie ronden daarvoor eindelijk voorbij Tom Sykes was gegaan en een kleine seconde op z’n teamgenoot voor lag. Sykes zette nog wel een slotoffensief in, maar kwam op de streep bijna tweetiende seconde tekort, waardoor de tweede plaats in handen van Jonathan Rea bleef, op een seconde van racewinnaar Marco Melandri.

Op dertien seconden van Melandri werd Michael van der Mark op de vierde plaats afgevlagd, een enorme opsteker voor de Rotterdammer wiens race gisteren door een gat in de Pirelli achterband plotsklaps ten einde was - het tweede raceweekend op rij dat de leider in de race door een technisch mankement aan de Pirelli achterband onderuit is gegaan. Bij de start lag van der Mark nog op de tiende plek achter z’n teamgenoot, maar wist zich gaandeweg verder naar voren te rijden. Met zijn vierde plaats in de race is Magic Mickey in het kampioenschap weer opgeklommen naar de zesde plaats.

WK Superbike Misano, uitslag race:

Pos Rijder Nat Team Motor Race
1 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing - Duati Ducati Panigale R 21 ronden
2 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 1.113
3 Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 1.285
4 Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 13.364
5 Eugene Laverty GBR Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 19.917
6 Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 26.019
7 Rafaele de Rosa ITA Althea BMW Racing Team BMW S1000RR 29.724
8 Randy Krummenacher SUI Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 30.183
9 Leandro Mercado ARG IODARacing Aprilia RSV4 RF 37.447
10 Stefan Bradl GER Red Bull Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR 42.651
11 Ayrton Badovini ITA Grillini Racing Team Kawasaki ZX-10RR 57.524
12 Ondrej Jezek CZE Grillini Racing Team Kawasaki ZX-10RR > 1'
DNF
Jordi Torres ESP Althea BMW Racing Team BMW S1000RR 4 ronden
Leon Camier GBR MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4 7 ronden
Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 10 ronden
Alex De Angelis RSM Pedercini Racing SC-Project Kawasaki ZX-10RR 15 ronden
Xavi Forés ESP BARNI Racing Team Ducati Panigale R 15 ronden
Fabio Menghi ITA VFT Racing Ducati Panigale R 15 ronden
Román Ramos ESP Team Kawasaki Go Eleven Kawasaki ZX-10RR 18 ronden

 

Tussenstand:

Pos Rijder Nat
1 Jonathan Rea GBR 296
2 Tom Sykes GBR 246
3 Chaz Davies GBR 185
4 Marco Melandri ITA 163
5 Alex Lowes GBR 141
6 Michael van der Mark NED 115