WK Superbike Jerez: Redding wint zinderend hete en spannende race 1

1 augustus 2020
Scott Redding heeft in zijn slechts vierde race zijn eerste overwinning in het WK Superbike behaald. De 27-jarige Brit nam in zinderend heet Jerez met nog zes ronden te gaan de leiding van Jonathan Rea, die op 1 seconde als tweede werd afgevlagd. Toprak Razgatlioglu maakte het podium compleet, Michael van der Mark viel halverwege de race uit met een technisch mankement.

De eerste race van het WK Superbike, dat sinds de openingsrace in Phillip Island als gevolg van de corona pandemie vijf maanden had stilgelegen, ontpopte zich tot een zinderend spannende race tussen vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea, jonge hond Toprak Razgatlioglu en new kid on the block Scott Redding, die 2019 BSB kampioen die dit jaar de overstap naar het WK Superbike heeft gemaakt.

Met een miniem verschil van 34 duizendste seconde had Redding zich in slechts zijn tweede kwalificatie al op de pole position gekwalificeerd, maar kwam bij de start minder goed weg en viel in de eerste bocht terug naar de derde plaats achter Jonathan Rea die kopstart had genomen in de race en Toprak Razgatlioglu, die vanaf de vijfde plaats op de grid een superstart had gehad.

Net als de afgelopen twee races van de MotoGP was het opnieuw extreem heet in Jerez, met een buitentemperatuur van 37° en een asfalttemperatuur van 60° Celsius was de eerste race vooral een kwestie van de Pirelli banden managen.

Met rondetijden een stuk langzamer dan het afgelopen jaar liep wist het leidende treintje een klein gaatje met de sterk rijdende Loris Baz te slaan, terwijl de op de eerste rij op slechts 4 honderdste seconde van Redding gekwalificeerde Tom Sykes al in de openingsfase vanwege een technisch probleem van het gas moest gaan en lange tijd in de pits doorbracht.

Elf ronden lang zette Toprak Rea onder druk en wist daarbij de druk van Redding te weerstaan, maar leek daarmee wel het best van zijn banden te hebben gevergd en had in de 12e ronde geen antwoord op de uitremactie van Redding in bocht 6.

Terwijl Redding binnen no-time naar het achterwiel van Rea reed kwam Toprak zelfs onder druk van Loris Baz te staan, maar wist die aanval te pareren en reed door het gevecht tussen Rea en Redding zelfs het gat met de koprijders zelfs weer dicht.

Na enkele mislukte pogingen ging Redding met nog zes ronden te gaan bij het aanremmen van bocht 6 Rea voorbij. Rea probeerde enkele ronden te pareren en slaagde daar dankzij kleine foutjes van Redding bijna in, maar had in de laatste ronden geen antwoord meer op het strakke tempo van de Aruba.it coureur, die met een voorsprong van 1 seconde als winnaar werd afgevlagd.

De derde en laatste podiumplaats ging naar Toprak Razgatlioglu, die op de valreep de ontzettend sterke Chaz Davies wist te pareren. Gestart vanaf de zevende plaats op de grid had Davies zijn race ontzettend goed opgebouwd en was in de tweede helft zelfs de snelste rijder op de baan, maar maakte in zijn jacht op Toprak in de laatste ronde een kleine fout en zag daarmee zijn kansen voor het podium in rook opgaan. Op 3 seconden van de racewinnaar finishte Loris Baz op de vijfde plaats.

En Michael van der Mark? Na in de derde vrije training de snelste tijd op de klokken te hebben gezet in zich in Superpole op de 4e plaats te hebben gekwalificeerd leek de toekomstig BMW fabriekscoureur te kunnen vechten om de overwinning, maar had een slechte start, had in de openingsfase zijn handen vol aan de Honda's van Alvaro Bautista en Leon Haslam, om in de negende ronde een zwaar rokende R1 langs de baan te moeten parkeren.