Zoeken

WK Superbike Argentinië: Bautista wint controversiële race 1

12 oktober 2019
De eerste race van het WK Superbike in San Juan, die door 6 coureurs was geboycot, was er geen kruid opgewassen tegen Alvaro Bautista. De Aruba.it Ducati coureur weerstond in de openingsfase de druk van Jonathan Rea en reed daarna onbedreigd naar zijn 16e overwinning van het seizoen. Toprak Razgatlioglu maakte het podium compleet.

In wat aan het uitgroeien is tot een steeds controversiële Argentijnse ronde van het WK Superbike op het Circuito San Juan Villicum stonden voor aanvang van race 1 slechts 12 coureurs aan de start. 6 Coureurs namen het besluit niet te racen omdat naar hun mening het asfalt totaal niet aan de veiligheidseisen voldoet, plus Loris Baz die als gevolg van de slechte kwaliteit asfalt in Superpole onderuit was gegaan, daarbij zijn pols had verzwikt en in het medisch centrum niet fit om te racen was verklaard.

Wat was er aan de hand? Het circuit was recentelijk nieuw geasfalteerd, maar was behoorlijk stoffig en glad en bood naarmate de asfalttemperatuur steeg steeds minder grip. Het was op vrijdag zo slecht geweest dat nog geen knie aan de grond kon worden gelegd. Leon Haslam ging in bocht 16 met een bizarre highsider met amper hellingshoek onderuit, exact datzelfde overkwam Loris Baz in Superpole.

Leon Camier, Eugene Laverty, Chaz Davies, Ryuichi Kiyonari, Marco Melandri en Sandro Cortese besloten daarop niet te starten. Volgens Davies, die samen met Camier, Laverty, Jonathan Rea en Randy Krummenacher (als vertegenwoordiger van het WK Supersport) deel van het rijderscommissie uitmaakt, was het circuit pas afgelopen woensdag door de FIM gehomologeerd, ondanks dat er serieuze vraagtekens bij de kwaliteit van het asfalt en de geplande verbeteringen werden gezet.

"We hebben gereden toen het circuit extreem vuil was en ons best gedaan de baan schoon te rijden, maar we zaten eigenlijk in een situatie waar we eigenlijk niet in hadden mogen zitten," zei Leon Camier tegenover Eurosport. "We hebben daarna in de hete condities gereden en kregen vlak voor de race foto's van de FIM te zien van het circuit waar olie uit het asfalt naar boven komt, wat je dus gewoon met je handen kunt oppakken."

Volgens Camier en Laverty wilde 90% van de rijders niet starten, maar zijn te teams onder druk gezet om hun rijders toch te laten starten. De Riders' Safety Commission had op vrijdagavond al als alternatief voorgesteld om op zondag 2 races over de volle lengte van 21 ronden te rijden, omdat het zondag slechts 18°C wordt in plaats van de meer dan 30°C van vrijdag en zaterdag en de condities van het circuit beter moeten zijn, maar dat voorstel werd afgewezen.

Als gevolg van het rijdersprotest stonden er slechts 12 coureurs aan de start van race 1, die meer een kwestie van overleven was dan dat er serieus kon worden geracet: buiten de ideale lijn was er totaal geen grip, waardoor de minste foutjes keihard werden afgestraft. 

Bij het doven van het rode licht kwam Alvaro Bautista vanaf de pole position niet supergoed weg en raakte bij het insturen van bocht 1 in de clinch met Jonathan Rea, waar Michael van der Mark als derde hond die met het been ervandoor gaat optimaal van leek te kunnen profiteren. Nog voor het lange kilometer lange rechte stuk was Rea de Rotterdammer echter al buitenom voorbij gegaan.

Op dat lange rechte stuk verloor van der Mark zijn tweede positie aan Alvaro Bautista die dat puur op vermogen deed en twee bochten later kon profiteren van een klein foutje van Jonny Rea, die bij het uitkomen van bocht 9 op het stoffige deel kwam en daardoor tractie verloor en bij het insturen van bocht 10 Bautista binnendoor voorbij zag gaan.

Rondenlang zat Rea daarna in het achterwiel van de Aruba.it en was duidelijk sneller in het bochtige deel, maar kon zijn ZX-10RR er nergens goed naast zetten doordat de baan buiten de ideale lijn helemaal geen grip had. Zelfs toen Bautista wijd ging bij het insturen van bocht 7 kon Rea niet profiteren omdat op het 1 kilometer lange rechte stuk daarna door Bautista de naverbrander kon worden aangezet. 

Gaandeweg de race wist Bautista een klein gaatje te slaan en kwam Rea zelfs onder druk van Toprak Razgatlioglu, die in de tweede ronde Michael van der Mark voorbij was gegaan. Toprak had echter hetzelfde probleem met Rea als de kersverse wereldkampioen met Bautista had gehad, dat buiten het rechte stuk inhalen nagenoeg onmogelijk was, en koos in de slotfase daarom eieren voor z'n geld. 

Michael van der Mark reed een eenzame race en finishte op de 4e plaats, op 17 seconden van de racewinnaar en is daarmee Alex Lowes tot drie punten genaderd in de strijd om de derde plaats in het wereldkampioenschap. Lowes reed lange tijd ook een eenzame race op de vijfde plaats, maar kwam in de slotfase onder druk van Leon Haslam te staan die een halve seconde per ronde sneller was, maar net als iedereen nergens kon inhalen. 

WK Superbike Argentinië, uitslag race 1:


Rijder Team
1 Alvaro Bautista SPA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 21 ronden
2 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR +1.562
3 Toprak Razgatlioglu TUR Turkish Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR +3.327
4 Michael van der Mark NED Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +16.996
5 Alex Lowes GBR Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +22.535
6 Leon Haslam GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR +25.840
7 Tom Sykes GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +31.928
8 Jorti Torres ESP Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR +41.819
9 Leandro Mercado ARG Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR +46.835
10 Allessandro Delbianco ITA Althea Mie Racing Team Honda Fireblade SP2 +1'03.500
11 Markus Reitenberger GER BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +1'13.699
12 Ruben Rinaldi ITA BARNI Racing Team Ducati Panigale V4 R +3 ronden
DNS
Eugene Laverty GBR Team GoEleven Ducati Panigale V4 R
Marco Melandri ITA GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF-R1
Ryuichi Kiyonari JPN Moriwaki Althea Honda Team Honda Fireblade SP2
Sandro Cortese GER GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF-R1
Chaz Davies GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R
Leon Camier GBR Moriwaki Althea Honda Team Honda Fireblade SP2

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 564
2 Alvaro Bautista SPA 440
3 Alex Lowes GBR 290
4 Michael van der Mark NED 287
5 Toprak Razgatlioglu TUR 276