Zoeken

Sykes gaat weg bij Kawasaki

18 juli 2018
Het zat er al lange tijd aan te komen, maar nu is het officieel: na negen succesvolle jaren in het officiële fabrieksteam gaan aan het eind van het 2018 seizoen de wegen van Tom Sykes en het factory Kawasaki Racing Team scheiden, zo heeft Kawasaki bekend gemaakt in een persbericht.

Het is een publiek geheim dat het sinds de komst van Jonathan Rea niet meer zo goed botert tussen Tom Sykes en Kawasaki. Voor Rea was Sykes de man die Kawasaki weer terug naar het podium had gebracht - toen hij voor Kawasaki tekende wilde niemand rijden voor Team Green - en na 20 jaar zelfs de tweede wereldtitel, na Scott Russell in 1993. 

Een tweede wereldtitel zat er voor Sykes niet meer in, maar in 2014 en 2016 werd de coureur uit Huddersfield nog wel vice-wereldkampioen, wat hij in 2012 ook al was geweest. Dat jaar is de geschiedenisboeken ingegaan als het kleinste verschil tussen de wereldkampioen en de runner-up van slechts 0,5 seconden.

Sinds de komst van Jonathan Rea in 2015 speelt Sykes echter tweede viool, wat de sfeer in het team en tussen de twee niet ten goede is gekomen. Kawasaki had Sykes voor 2019 nog een nieuwe aanbieding gedaan, maar die heeft Sykes afgewezen. Na negen jaar voor Kawasaki te hebben geracet (8 jaar voor KRT en 1 jaar voor PBM) is hij toe aan een nieuwe uitdaging.



Tom Sykes:
Ik voel dat de tijd is gekomen; het moment om een switch te maken en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Gemotiveerd zijn om de grenzen van jezelf en je machine te verleggen is zoveel belangrijker wanneer je elke race voor de overwinning rijdt en ik heb het gevoel dat ik alles gegeven heb binnen KRT. Ik ben nu beter dan ooit, ik heb de ervaring en performance om te blijven winnen. Dus heb ik besloten om bij KRT weg te gaan en nieuwe uitdagingen te zoeken. Ik wil me nu concentreren om op het podium te finishen in de laatste vier ronden van 2018. Ik ben vastbesloten om van mijn racen te genieten en met deze aankondiging komt meteen een eind aan alle speculatie. De timing voor deze grote beslissing is nooit gemakkelijk, maar het is vooral ook zwaar omdat ik privé ook voor grote veranderingen sta. Ik voel dat de druk nu ietwat van mijn schouders is en ik ben ervan overtuigd in 2019 weer 100% te zijn.