Zoeken

Leon Haslam naar HRC Honda naast Alvaro Bautista

4 november 2019
Officieel zullen we moeten wachten tot de persconferentie op EICMA in Milaan, net als de nieuwe Fireblade die daar eveneens zal worden onthuld, maar Leon Haslam wordt het volgend jaar de nieuwe teamgenoot van Alvaro Bautista.

Meer dan een vice-wereldkampioenschap zat er vooralsnog voor de 34-jarige Brit niet in, maar met 250 Superbike starts en de titel van het 2018 Brits Superbike kampioenschap op zak is Leon Haslam zeker niet de eerste de beste. Bovendien heeft Haslam als enige op de grid voor bijna alle merken gereden: het enige merk waarmee hij in het verleden niet in zee is gegaan is MV Agusta. 

Na drie jaar Brits Superbike keerde Leon Haslam dit jaar terug naar het WK Superbike als teamgenoot van Jonathan Rea in het Kawasaki fabrieksteam, maar had het hele jaar moeite met de ZX-10RR in Superbike trim. Bovendien werd Haslam geplaagd door (oude) blessures, waardoor hij uiteindelijk het seizoen eindigde op een ook voor hem teleurstellende 7e plaats. 

Bij Kawasaki werd Haslam al snel duidelijk dat hij zijn plek in het team aan Alex Lowes kwijt zou raken. Kawasaki wilde de Brit nog wel onderbrengen in het Kawasaki Puccetti Racing team, maar op dat moment had Haslam zijn zinnen al op Honda gezet. 

In het verleden reed Leon Haslam ook al voor Honda in het WK Superbike en niet onverdienstelijk - eerst als wildcard voor HM Plant Honda, daarna voor Stiggy Honda en Ten Kate Honda, waarmee hij 6 keer op het podium stond. Bovendien heeft hij tweemaal voor Honda de 8 uren van Suzuka gewonnen. 

Zijn ervaring met Suzuka (dit jaar won hij samen met Jonathan Rea de 8 uren van Suzuka voor Kawasaki) zou wel eens een belangrijke rol hebben gespeeld in HRC's beslissing voor Haslam te gaan, Honda is erop gebrand om ook die race weer te domineren. 

Het nieuwe Honda team dat direct onder HRC staat met Alberto Puig als team principal zal op de EICMA in Milaan worden gepresenteerd, samen met de nieuwe Honda CBR1000RR Fireblade en de nieuwe rijders Alvaro Bautista en Leon Haslam. Volgens insiders is Haslam al direct na de laatste race in Qatar naar Japan gevlogen om de nieuwe Fireblade in de windtunnel te testen.