Zoeken

Jonathan Rea tweede in Sportpersoonlijkheid verkiezing BBC

18 december 2017
Voor veel coureurs staat de tweede plaats synoniem voor 'eerste verliezer', maar zo niet bij Jonathan Rea. De drievoudig WK Superbike wereldkampioen eindigde de jaarlijkse BBC Sportpersoonlijkheid van het jaar verkiezing zondagavond op de tweede plaats en was daar zeer gelukkig mee.

De dit jaar alweer voor de 63e keer door de BBC georganiseerde Sports Personality of the Year verkiezing was Jonathan een van de twaalf genomineerde sportmannen waar door het Britse publiek op kon worden gestemd. 

Nu komt het niet vaak voor dat een motorsport coureur in aanmerking komt voor die prestigieuze Award, dus de nominatie was op zich al bijzonder te noemen, laat staan de verkiezing eindigen in de top 3. 

In de korte periode tijdens de uitzending dat op de genomineerde sportmannen en sportvrouwen kon worden gestemd ontving Rea echter ongekend veel steun van z'n Noord-Ierse fans en motorsportliefhebbers in het algemeen, door maar liefst 80.567 keer op de regerend wereldkampioen te stemmen. 

Rea moest daarmee alleen de Britse atleet en 10 km hardlopen wereldkampioen Mo Farah voor laten gaan, die 83.524 stemmen wist te vergaren, maar bleef wel para-atleet Jonnie Peacock ruim voor. Viervoudig Formule 1 wereldkampioen Lewis Hamilton kwam niet verder dan de 6e plaats.

Jonathan Rea:
Ik schrok eerlijk gezegd echt toen mijn naam werd genoemd. Ik voel me zo ontzettend vereerd om als tweede te eindigen in een verkiezing die door het publiek wordt bepaald en wil dan ook iedereen danken die heeft gestemd. Ik ben zeker dat de telefoonrekeningen in Noord-Ierland deze kerst onvoorstelbaar hoog zullen zijn. Er zijn zo veel supersterren hier uit het verleden, het heden en de toekomst en zoveel mensen die niet op de lijst stonden maar dat misschien wel hadden verdiend, dus is het een onvoorstelbare avond voor de sport waar de natie trots op kan zijn. Hier aanwezig zijn vanavond en deze award voor mijn sport, voor mezelf en voor mijn land ontvangen is onvoorstelbaar en ik ben echt vereerd om motorsport op nationaal niveau in de UK in het spotlicht te hebben gezet. 


Met zijn tweede plaats in de Sportpersoonlijkheid van het jaar verkiezing is Jonathan Rea de eerste coureur sinds Speedway coureur Barry Briggs die in 1964 op de tweede plaats is geëindigd. De enige motorcoureur die de titel ooit won was John Surtees in 1959. De laatste keer dat een coureur werd genomineerd was wijlen Barry Sheene in 1977, die de verkiezing op de derde plaats eindigde.