Zoeken

Droom WK Superbike Noord-Ierland voorbij

12 augustus 2019
Het Verenigd Koninkrijk leek zich op te gaan maken voor een tweede event in het WK Superbike, nadat Dorna in 2018 een contract tekende met het nieuwe toen in aanleg zijnde Lake Torrent circuit in Noord-Ierland. Een jaar later ligt het ambitieuze project volledig op z'n gat.

Het was een ambitieus project dat David Henderson, CEO van projectontwikkelaar Manna Development voor ogen had: het eerste permanente circuit in Noord-Ierland, waar stratenraces ongekend populair zijn, maar waar ook Superbike coureurs als Jonathan Rea en Eugene Laverty hun roots hebben. 

In 2018 werd met Dorna een driejarig contract getekend voor het WK Superbike vanaf 2019 en met op dat moment Rea al 3 wereldtitels op zak leek de timing dan ook perfect. Dat op dat moment de eerste spade nog in de grond moest worden gezet zou geen belemmering moeten zijn. In 2019 zou voor het eerst in de geschiedenis een WK Superbike event op Noord-Ierse bodem plaatsvinden.

De praktijk bleek echter weerbarstiger te zijn. Eerst waren er vertragingen, waarop Manna Development eind 2018 failliet ging. De kosten van de bouw van het 3,6 km lange circuit waren oorspronkelijk op 34 miljoen euro geraamd, maar tijdens de bouw stuitte men op talrijke oude mijnschachten. Om de stabiliteit van de oude schachten te zekeren werd door de overheid omvangrijke eisen gesteld. 

In de tussentijd werd het Superbike event door Dorna naar 2020 verplaatst, maar ook daar kan nu een streep doorheen worden gehaald. De vastgoedonderneming O'Connor Kennedy Turtle kreeg de opdracht om het 180 hectare groot terrein aan Lake Torrent te verkopen, in de actuele lijst staat het landgoed niet meer vermeld. 

Het is niet voor het eerst dat Dorna op deze manier een flater slaat. In 2009 moest de Hongaarse MotoGP race worden geschrapt omdat het nieuwe Oi-Oi-Savory circuit nabij het Balatonmeer niet op tijd klaar was, waarna enkele jaren later het event definitief van de kalender verdween. In 2015 stond een WK Superbike event in Chili op het Autódromo Internacional Codegua gepland, maar ook dat event werd geschrapt en dan was er nog de klucht omtrent het Circuit of Wales.