Zoeken

WK Superbike Aragon: Rea domineert race 1

14 april 2018
Voor het tweede jaar op rij heeft Jonathan Rea race 1 op Motorland Aragon op naam geschreven. De drievoudig wereldkampioen finishte de vanwege een incident tot 17 ronden ingekorte race anderhalve seconde voor Chaz Davies, die in Superpole 2 nog onderuit was gegaan. Xavi Fores maakte het podium compleet.

De eerste race op het circuit van Motorland Aragon moest in de vierde ronde worden stilgelegd naar een vreselijk incident in bocht 11, waar Leon Camier, Jordi Torres en Lorenzo Savadori onderuit waren gedaan. De Red Bull Honda coureur leek te glijden, waarna Torres en Savadori contact niet konden vermijden. Terwijl Torres en Savadori de baan te voet konden verlaten moest Camier met een vermoedelijk gebroken sleutelbeen de ambulance worden afgevoerd. 

Een herstart volgde van een tot 17 ronden ingekorte wedstrijd, waarbij de coureurs conform de oorspronkelijke startgrid werden opgesteld. Dat op zich was goed nieuws voor Michael van der Mark, die bij de eerste start in bocht 1 contact met Tom Sykes had gemaakt, zijn motor had moeten oprichten, een aantal posities in had moeten leveren en daardoor geen aansluiting had met de kopgroep die door Jonathan Rea werd geleid. 

Bij de herstart nam Jonathan Rea opnieuw de leiding in de race, opnieuw op de voet gevolgd door de vanaf de vijfde plaats gestarte Alex Lowes en nu polezitter Marco Melandri, die duidelijk een betere start had gehad. In de derde ronde nam Alex Lowes zelfs de leiding in de race, maar ging daarna in de fout en viel in een ronde tijd van de eerste naar de vierde plaats terug.

Het Spaanse publiek werd echter in extase gebracht door lokale held Xavi Fores, die na een voorzichtige start naar het achterwiel reed van tweede man Marco Melandri en halverwege de race zelfs de leiding van Jonathan Rea overnam. 

Met nog zes ronden op de klok vocht Jonathan Rea zich weer terug, zette vervolgens de naverbrander van zijn ZX-10RR aan en was per rondje zestiende seconde sneller dan Fores en Melandri, die beide steeds meer onder druk van de vanaf de 11e plaats op de grid gestarte Chaz Davies kwamen te staan.

Terwijl Rea een onoverbrugbaar gat met de drie Ducati's aan het opbouwen was ging Marco Melandri bij het ingaan van de voorlaatste ronde in de eerste bocht in de fout en verspeelde daarmee zijn kansen op het podium. Fores leek het Spaanse publiek te kunnen verwennen met een tweede plaats, maar werd in de laatste ronde door Davies op de streep afgetroefd. 

Op zes seconden van racewinnaar Jonathan Rea werd Marco Melandri op de vierde plaats afgevlagd, bijna drie seconden voor Michael van der Mark die daarmee voor zijn teamgenoot wist te eindigen. Lowes leek aanspraak te kunnen maken op de zesde plaats, maar moest na een ijzersterk begin van de race in de laatste ronde ook nog eens Tom Sykes voor laten gaan.

WK Superbike Aragon, uitslag race 1:

Rijder Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 17 laps
2 Chaz Davies GBR Aruba.it Racing Ducati Panigale R 1.450
3 Xavi Fores SPA Barni Ducati Ducati Panigale R 1.473
4 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R 6.108
5 Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 8.932
6 Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 9.450
7 Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 9.985
8 Ruben Rinaldi ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R 19.303
9 Toprak Razgatlioglu TUR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 26.081
10 Román Ramos SPA Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR 26.325
11 Loris Baz FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S1000RR 26.571
12 Jake Gagne USA Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 26.858
13 Davide Guigliano ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 27.219
14 Yonny Hernandez COL Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 28.340
15 Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 28.400
16 P.J. Jacobsen USA TripleM Honda Racing Honda Fireblade SP2 30.799
17 Ondrej Jezek CZE Guandalini Racing Yamaha YZF-R1 58.926
DNF
Leandro Mercado ARG Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR +6 laps
DNS
Jorti Torres ESP MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4
Leon Camier GBR Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2
Vladimir Leonov RUS SPB Racing Team Kawasaki ZX-10RR

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 94
2 Marco Melandri ITA 80
3 Chaz Davies GBR 77
4 Xavi Fores SPA 76
5 Alex Lowes GBR 57
6 Michael van der Mark NED 56