Zoeken

Suter MMX500 keert terug naar Isle of Man TT

13 maart 2018
Goed nieuws voor de fans van tweetakten. De Zwitserse tuning en engineering specialist Suter heeft namelijk bevestigd dit jaar terug te keren naar de Isle of Man TT met de MMX500 V4 tweetakt racer.

De tweetakt mag een grote doorn in het oog zijn van milieufanaten, wij missen elke keer weer die geur van onverbrande olie als we naar in Assen naar de TT gaan. En niet alleen wij, ook bij het Zwitserse Suter heeft men d'r ongetwijfeld zo over gedacht toen het idee van de MMX500 V4 tweetakt racer ontstond. 

In eerste instantie leek de 195 pk sterke MMX500 meer een speeltje te gaan worden voor mensen met veel geld, vanwege z'n exorbitante prijskaartje van 128.000 Zwitserse Franc en beperkte oplage van slechts 99 stuks, maar de ambities van Suter reikten verder dan dat, en zo stond er ineens in 2016 een Suter MMX500 aan de start van de Isle of Man TT.

Tienvoudig TT winnaar Ian Lougher was het afgelopen jaar de gelukkige mazzeltov die de MMX500 mocht rijden in zowel de RST Superbike alsmede de Pokerstars Senior TT races. Lougher reed de Senior TT uit en deed dat in een gemiddelde snelheid van 117.548 mijl per uur en een snelste rondetijd van meer dan 121 mijl per uur. 

Toch voelde het voor Lougher als unfinished business, en dus is de inmiddels 54-jarige coureur uit Wales, die in zijn bijna 30-jarige carrière 130 keer in de TT aan de start stond, erg blij de Suter MMX500 dit jaar weer te kunnen racen.

Ian Laugher:
Het mag duidelijk zijn dat ik me er erg op verheug de MMX500 weer te kunnen rijden tijdens de Isle of Man TT. Het voelt voor mij na al het harde werk van het team en mezelf als unfinished business en ik kan niet wachten om weer te gaan testen. Het is twee jaar sinds onze laatste episode samen en de engineers zeggen dat ze erin zijn geslaagd nog meer vermogen uit het blok hebben weten te persen en alle problemen waar we in 2016 tegenop liepen hebben opgelost. Ik ben klaar op richting Bray Hill te knallen en de toeschouwers weer die tweetakt ervaring te geven.

Eskil Suter:
Ian heeft onbetwist zijn sporen verdiend op dit circuit. Het idee om hier te racen is simpel - te laten zien hoezeer de MMX500 volwassen is geworden zowel wat betrouwbaarheid en efficiëntie betreft. Sinds onze eerste run over het Snaefell Mountain circuit twee jaar geleden is de ontwikkeling doorgegaan. We hebben alle vertrouwen in waar Ian toe in staat zal zijn met de motor in deze nieuwe specificatie. 


De terugkeer van de Suter MMX500 heeft echter ook nog een commercieel aspect, Eskil Suter is namelijk van plan om Lougher's machine na afloop van de Isle of Man TT te verkopen.

Eskil Suter hierover:
Voor het eerst gaan we deze 2018 TT racer verkopen zoals 'ie is. Het pakket bestaat uit de MMX500 racer waarmee Ian Lougher in de 2018 Isle of Man TT aan de start zal staan, compleet met alle onderdelen die erbij horen. Daarnaast krijgt je een complete set Suter teamkleding, VIP toegang tot het team evenals je eigen plek tijdens een van onze Suter Race days met Eskil als persoonlijke coach en krijg je alles overhandigd op het eiland Man.