Zoeken

North West 200: eerste zege voor James Hillier in Superstock race

18 mei 2019
Elf jaar heeft hij er op moeten wachten, maar tegen het eind van de middag heeft James Hillier zijn allereerste race in de North West 200 gewonnen. De Quattro Plant Kawasaki coureur liep de eerste ronde van de Superstock race met zevenmijlslaarzen weg bij de rest van het veld, om uiteindelijk na 6 ronden 3,2 seconden op Richard Cooper als winnaar te worden afgevlagd. Supersport race 2 winnaar Davey Todd maakte het podium compleet.

Met slechts enkele regendruppels voor aanvang van de race kon het publiek aan het begin van de avond zich opmaken voor de eerste Superstock race van de dag. Winnaar van de eerste Superstock race op donderdagmiddag Peter Hickman was ook de tweede race de torenhoge favoriet, maar speelde ditmaal geen rol van betekenis. 

Aan het eind van de eerste ronde lag Hickman op slechts een tiende plaats op vijftien seconden van James Hillier, die de eerste Superbike race op zijn Superstock machine al bijna had gewonnen en nu in de Superstock race de eerste ronde een mokerslag had uitgedeeld: zijn voorsprong op tweede man Richard Cooper bedroeg meer dan negen seconden.

Het echte gevecht was dan ook achter de rug van Hillier, tussen Richard Cooper, Dean Harrison, Davey Todd en Glenn Irwin, die allen al op het podium hadden gestaan. Aan het eind van de tweede ronde had Hillier zijn voorsprong zelfs tot 16 seconden uitgebouwd. 

Inmiddels is het weer langzaam maar zeker gaan regenen. Cooper, Todd, Harrison en Irwin blijven met elkaar in gevecht om de tweede plaats en geven Hillier daardoor de tijd om tussendoor even te stoppen voor een kopje thee, waarna hij nog steeds voldoende voorsprong heeft om met een voorsprong van meer dan drie seconden als winnaar te worden afgevlagd. 

Het gevecht om de laatste twee podiumplaatsen zal uiteindelijk tussen Richard Cooper en Davey Todd worden beslecht, Glenn Irwin had in de vijfde ronde al afgehaakt (en zal de race uiteindelijk finishen op slechts een 8e plaats, terwijl Dean Harrison in de laatste ronde het tweetal moet laten gaan, hij finisht de race op de vierde plaats op zevenenhalve seconde van het podium.

Met een miniem verschil van eentiende seconde op Supersport race 1 winnaar Davey Todd wordt Richard Cooper op de tweede plaats afgevlagd. Een geweldig resultaat voor de Buildbase Suzuki coureur die zich als debutant staande heeft weten te houden tussen de gevestigde orde. 

North West 200, uitslag Superstock race 2

1 James HILLIER, Kawasaki – Quattro Plant Wicked Coatings, 29:05.081, 110.739
2 Richard COOPER, Suzuki – Buildbase Suzuki, 29:08.341, 110.532
3 Davey TODD, BMW – Penz13.com, 29:08.468, 110.524
4 Dean HARRISON, Kawasaki – Silicone Engineering Racing, 29:16.077, 110.045
5 Lukas MAURER, Kawasaki – L78 by Heidger Motorsport, 29:56.431, 107.573