Zoeken

Michael Dunlop wint Classic Junior TT

29 augustus 2016
Met een nieuw racerecord heeft Michael Dunlop de derde wedstrijd van de Classic TT, de Classic Junior TT tot 350cc op naam geschreven. De Noord-Ierse coureur wist een achterstand van meer dan een halve minuut goed te maken en werd met een verschil van tien seconden op Michael Rutter als winnaar afgevlagd. Alan Oversby maakte het podium compleet.

Michael Dunlop_Classic_Junior_TT

Op wat natte plekken na bij Glen Helen, Ginger Hall en de Ramsey Hairpin waren de condities perfect voor de tweede en laatste racedag van de 2016 Classic TT. Voormalig Grand Prix wereldkampioen Freddy Spencer ging als eerste van start, maar grootste favoriet voor de overwinning was toch Michael Dunlop op de Black Eagle Racing MV Agusta, die in de kwalificatie met 102.567 mijl per uur de snelste tijd op de klokken had gezet.

Ook Jamier Coward op de Ted Woof Honda Craven K4, de twee Davies Motorsport Honda coureurs William Dunlop en Classic Racing specialist Alan Oversby en winnaar van vorig jaar Michael Rutter op de '72 Ripley Land Racing K4 Drixon Honda hadden boven de 100 mijl per uur gekwalificeerd.

Michael Dunlop was na Michael Rutter gestart, maar liep zienderogen op de 2015 winnaar en en had bij het eerste meetpunt Glen Helen al een voorsprong van zeven seconden opgebouwd. Broer William lag er bij Ballacraine al uit, wat Coward de derde plaats in handen gaf, twee seconden voor Oversby. James Cowton op een '62'er Honda maakte de top vijf compleet.

Voor de Ramsey Hairpin was Dunlop Rutter al voorbij en lag daarmee ruim tien seconden voor. Voor Cowton was de race bij Kirk Michael voorbij, wat Cameron Donald op de Ripley Land Racing AJS de vijfde plaats in handen gaf. Rutter wist op de Mountain Section redelijk in het achterwiel van Dunlop te blijven, waardoor de achterstand iets meer dan 10 seconden bleef, maar had op zijn beurt na een ronde al een voorsprong van 27 seconden op derde man Jamie Coward opgebouwd.

In de tweede ronde ging Rutter Dunlop bij Crock-ny-Mona weer voorbij en was het gat weer tot minder dan tien seconden teruggebracht. Aan het einde van de tweede ronde dook Dunlop naar binnen voor zijn pitstop en bleef Rutter in de baan, waardoor hij bij Glen Helen in een klap een voorsprong van 35 seconden op Dunlop had. Als gevolg van de pitstop was de voorsprong van Dunlop op derde man Coward verkleind, die net als Oversby en Donald in de baan bleef.

Met de pitstop achter de rug zette Dunlop echter vol de aanval in en had bij de Ramsey Hairpin zijn achterstand al tot 23 seconden teruggebracht. Voor Jamie Coward was de race bij Kerrowmoar over en uit, waardoor Oversby de derde en laatste podiumplaats in de schoot geworpen kreeg en Donald en Dan Cooper een plaatsje opschoven in de top 5.

Bij het ingaan van de laatste ronde keek Dunlop nog maar tegen een achterstand van 14 seconden aan, wat hij bij Glen Helen 4 seconden wist terug te brengen. Bij Ballaugh was Dunlop Rutter in de timing al weer voorbij en lag hij 2 seconden voor, liep daarna zienderogen in en ging Rutter op de baan voorbij, wat hem weer een voorsprong van 10 seconden gaf. Met een eindtijd van 1 uur, 27 minuten en 51.735 seconden (103.061 mph) verbrak Dunlop en passant het uit 2013 stammende ronderecord op naam van Chris Palmers.