Zoeken

Dunlop wint ook Superbike Classic TT

30 augustus 2016
Na in de ochtend al de Junior Classic TT te hebben gewonnen heeft Michael Dunlop ook het hoogtepunt van de 2016 Classic TT, de Superbike Classic TT, op naam geschreven. De 13-voudig TT winnaar zette met de Steve Wheatman Team Classic Suzuki XR69 een nieuw ronde- en wedstrijdrecord en finishte de race twintig seconden voor Dean Harrison op de Silicone Engineering Kawasaki. James Hillier maakte het podium compleet.

Michael Dunlop_Superbike_Classic_TT

Op enkele natte plekken bij het uitkomen van Laurel Bank na lag de 37,73 mijl lange Mountain Course er perfect bij voor de laatste race - en het hoogtepunt - van de 2016 Classic TT, de Superbike race. Onder het toeziend oog van drievoudig TT winnaar en Grand Prix coureur Graeme Crosby, die de race startte, ging om 2 uur 's middags Steve Mercer als eerste van start op de Mistral Racing Kawasaki.

Mercer werd nog voor het eerste meetpunt Glen Helen op de baan al door Jamies Hillier ingehaald, die als eerste bij het meetpunt kwam, maar qua tijd 2,4 seconden langzamer dan de snel gestarte Michael Dunlop was. Derde man bij Glen Helen was Dean Harrison, de Silicone Engineering Kawasaki ZXR750 coureur was een seconde langzamer dan Hillier, maar op zijn beurt een seconde sneller dan Ivan Lintin op de Devitt RC Express Racing machine. 2015 runner-up Bruce Anstey op de Valvoline Racing by Padgetts Motorcycles YZR500 lag op dat moment op de achtste plaats, op negen seconden van Dunlop.

Bij Ballaugh was de top drie nog hetzelfde, maar was Dan Kneen Lintin voor de vierde plaats voorbij gegaan. Bij de Ramsey Hairpin was Harrison opgeklommen naar de tweede plaats, maar keek op dat moment al tegen een achterstand van 6 seconden op Michael Dunlop aan. De als eerste gestarte Mercer, die afgelopen weekend nog de 8 uren van Oschersleben reed, kreeg technische problemen en moest de Mistral Racing Kawasaki bij de Sulby aan de kant zetten.

Michael Dunlop rondde de eerste ronde af in 17'59.094 (125.872 mijl per uur), wat hem een voorsprong van 7 seconden op Harrison gaf, die met een rondetijd van 18'06.394 (125.026 mph) echter de snelste rondetijd ooit met een 750cc reed, een verbetering van de tijd van Jim Moodie uit 1999. Met 124.492 mph hield Hillier zijn derde plaats vast, voor Dan Kneen en Ivan Lintin.

In de tweede ronde viel Dan Kneen echter bij Glen Darragh stil, waardoor Michael Rutter op de Team Winfield Harris Yamaha doorschoof naar de vijfde plaats. De coureur uit Midland voerde het tempo zelfs op en nam de vierde plaats over van Lintin. Alle aandacht ging echter uit naar Michael Dunlop, die op weg was naar een sensationele tijd en ondanks het langzame tempo in de pitstraat de klok bij 17 minuut 51.128 seconden (126.808 mph) stilzette, een verbetering van Bruce Anstey's Classic TT ronderecord van 126.261 mph (17'55.769).

Ook Dan Harrison verbeterde zijn snelste tijd - en de snelste 750cc tijd ooit - naar 18'02.189 (125.512 mph) en knabbelde in de pits weer 10 seconden van z'n achterstand op Dunlop af, doordat die ervoor koos het achterwiel te wisselen. Bij de derde doorkomst van Glen Helen was de achterstand van Harrison op Michael Dunlop nog maar twee seconden. Ondertussen was er sensatie in de pits, waar de op de zesde plaats liggende Gary Johnson op de Team York Suzuki zijn pitbox voorbij reed en terug moest gaan en bijna een minuut verloor.

Aan het eind van de derde ronde had Michael Dunlop echter weer de orde hersteld en zijn voorsprong op Harrison naar 13 seconden vergroot. Harrison had op zijn buurt zijn voorsprong op James Hillier naar ruim 12 seconden vergroot. De laatste ronde ging het mis voor Bruce Anstey, die bij Glen Helen de 500cc tweetakt Yamaha aan de kant moest zetten, terwijl voor Lintin de druiven nog veel zuurder waren: in het zicht van de finish viel hij bij de Signpost Corner uit.

Met een voorsprong van bijna 20 seconden werd Michael Dunlop na 1 uur, 12 minuten en 57.750 seconden, een nieuw wedstrijdrecord, als winnaar afgevlagd. Harrison en Hillier maakten het podium compleet, hun racetijden van 1:13'17.009 en 1:13'34.051 waren ook sneller dan Dunlop's oude record van afgelopen jaar.