Zoeken

Dean Harrison wint Superbike Classic TT

29 augustus 2017
Bruce Anstey reed maar liefst twee keer een nieuw ronderecord, maar dat weerhield de 27-jarige Dean Harrison er niet van in de afsluitende race van de 2017 Classic TT, de Superbike Classic TT, in een nieuw racerecord met een voorsprong van zestien seconden met de winst naar huis te gaan.

Voor aanvang van de vierde en laatste race van de 2017 Classic TT waren de rijders nog geïnformeerd over een aantal natte plekken op de baan als gevolg van de regen die op maandag een streep door de tweede racedag had getrokken. 

Iets voor de klok van drie uur ging de Australiër David Johnson als eerste van start op de Team York Suzuki, gevolgd door Bruce Anstey op de Padgetts Motorcycles.com Yamaha YZR 500 tweetakt machine en Michael Dunlop, die op de Team Classic Suzuki de snelste tijd in de kwalificatie had gezet.

Voor de start had Anstey nog gezegd dat het zijn intentie was om vroeg in de race een voorsprong te nemen op Michael Dunlop, maar de Noord-Ier lag in het begin voor - hoewel marginaal - met Johnson zes seconden verder terug op de derde plaats. 

Dat was echter nog buiten Dean Harrison, die bij Glen Helen al een voorsprong van vier seconden op Dunlop had opgebouwd. Horst Saiger, die dankzij zijn sterke kwalificatie eerder dan zijn originele 16e plaats van start mocht gaan, lag bij Glen Helen op de vierde plaats, op twee seconden van Anstey, met Jamie Coward daar weer achter op de vijfde plaats.Bij Ballaugh had Anstey de tweede plaats overgenomen van Dunlop, die duidelijk problemen had en bij de Ramsey Hairpin zelfs terug zou vallen naar de elfde plaats, waardoor de derde en laatste podiumplaats in handen van Horst Saiger kwam. David vocht met teamgenoot Gary het gevecht van de Johnsons uit voor de vierde en vijfde plaats.

Met een eerste ronde in 126.387 mijl per uur had Harrison bij de Grandstand een voorsprong van acht seconden op Bruce Anstey opgebouwd, die op zijn beurt een voorsprong van veertien seconden op Horst Saiger had. Jamie Coward had zich opgereden naar de vierde plaats, voor David en Gary Johnson. Michael Dunlop parkeerde zijn Suzuki in de pits.

Bij Glen Helen was er geen verandering in de top drie, maar op weg naar Glen Helen viel Jamie Coward op de vierde plaats uit, waardoor de twee Johnsons weer een plaats opschoven.

Bruce Anstey brak de tweede ronde het record dat afgelopen jaar door Michael Dunlop was gezet met een rondetijd van 126.995 mijl per uur, maar hield dat record minder dan een minuut doordat Harrison een tweede ronde in 127.212 mijl per uur reed en daarmee zijn voorsprong tot bijna tien seconden had vergroot. Des te opmerkelijk als je ook nog eens een ogenschouw houdt dat beide coureurs in de pits moesten afremmen voor hun pitstop.

Doordat bij de tweetakt van Anstey meer benzine moest worden getankt won Harrison ook nog eens tijd in de pits - 57 seconden om 1 minuut en 11 seconden, waardoor bij de derde doorkomst van Glen Helen Harrison z’n voorsprong tot bijna 30 seconden was vergroot.

Met een rondetijd van 229.983 mph bouwde Harrison de derde ronde zijn voorsprong verder uit, terwijl Horst Saiger de derde plaats stevig in handen hield. David Johnson lag nog steeds op de vierde plaats, maar Gary Johnson was met technische problemen op de Mountain Mile stil komen te staan, waardoor Dan Kneen nu de vijfde plaats in handen had.

Met een laatste ronde in 125.970 mijl per uur sloot Dean Harrison de Superbike Classic TT in een nieuw racerecord van 124.815 mph/1:12’32.923 als winnaar af. Bruce Anstey had de laatste ronde alles op alles gezet en sloot de race af met een nieuw ronderecord van 127.496 mijl per uur, maar kwam op de streep desondanks 16 seconden op Harrison te kort. Horst Saiger maakte het podium compleet, zijn allereerste podium op de Mountain Course.