Zoeken

2019 IOMTT: 5e TT Zero overwinning voor Michael Rutter

6 juni 2019
Met een verbetering van zijn eigen ronderecord heeft Michael Rutter de TT Zero race voor elektrische motoren, waarin oudjes de dienst uitmaakten, op naam geschreven. Teamgenoot John McGuinness en Ian Lougher maakten het podium compleet.

Dat elektrische motoren anno 2019 geen trage tractoren meer hoeven te zijn bleek dit jaar opnieuw in TT Zero, de race voor elektrische motoren die dit jaar voor de 10e keer op het programma stond. In het eerste decennium is TT Zero van 96,82 mijl per uur in het eerste jaar gezet door Mark Miller naar dit jaar 121,909 mijl per uur (196,193 km/u, gemiddeld!) gegroeid, met een gemeten topsnelheid bij de Sulby speed trap van 176,14 mph, ofwel 283,47 km/u! Sneller dan de Supersport TT eerder de dag.

Wat tien jaar TT Zero echter ook laat zien is dat er nog steeds geen animo is om elektrisch te racen. Geen animo bij coureurs en teams - ook dit jaar stonden er slechts 9 coureurs aan de start, waarvan er 7 de enkele ronde over de Mountain Course wisten te volbrengen - en geen animo bij fabrikanten - het enige merk dat volop in elektrische racers heeft geïnvesteerd is Honda dat via dochterbedrijf Mugen een serieus snelle racer heeft ontwikkeld die qua rondetijden op het niveau van de Lightweight en qua topsnelheid op het niveau van de Supersport ligt. 

De snelheid van de Mugen elektrische racer staat in groot contrast met de rest van het veld, waarvan slechts één team de 100 mijl per uur grens weet te doorbreken. Niet vreemd dat de laatste jaren de winst naar Mugen is gegaan, John McGuinness, Michael Rutter en Bruce Anstey wonnen voor het Japanse team.

Het was dit jaar dan ook niet zozeer de vraag of het Bathams Mugen team met de overwinning naar huis zou gaan, maar welke van de twee coureurs: Michael Rutter of John McGuinness. Van de vier keer dat Rutter eerder had deelgenomen aan TT Zero had hij alle vier de races op de hoogste trede van het podest gestaan, en dat bleek dit jaar niet anders te zijn. 

Bij Glen Helen lag Rutter al 4 seconden voor op McPint, die bij Ballaugh daar weer een seconde van af. Had gesnoept en ook bij Sulby de hoogste topsnelheid - 176,14 mph versus de 173,86 mph voor Michael Rutter - te noteren. Bij de Ramsey Hairpin lag Rutter echter al weer 5 seconden voor, waarna het niet meer zozeer de vraag was of hij zijn vijfde TT Zero zo winnen, maar of hij dat met een nieuw ronderecord zou doen. 

Na 18 minuten en 34,172 seconden zag Michael Rutter de finishvlag en dat was inderdaad één seconde sneller dan hij het afgelopen jaar had gedaan. Op ruim 8 seconden van Rutter finishte John McGuinness op de tweede plaats, terwijl op 3 minuten en 20 seconden de derde en laatste podiumplaats naar Ian Lougher ging. 

Lougher kreeg die derde plaats in de schoot geworpen nadat Davey Todd - die in het Nottingham University team de plaats had ingenomen voor de eerder deze week verongelukte Daley Mathison - na Ramsey stil was komen te staan en als enige coureur enigszins in de buurt van de Mugens zat, zijn achterstand was bij Glen Helen slechts 11 seconden op de Mugens en ook de topsnelheid van 160,16 mijl per uur kwam aardig in de buurt. Maar ja, je moet wel de finish weten te halen natuurlijk.