Zoeken

Wereldtop naar Axel voor Dutch Masters of Motocross

7 maart 2019
In Axel start op 16 en 17 maart de Dutch Masters of Motocross 2019. Met een nieuw wedstrijdformat, een fanatieke organisatie en een flinke prijzenpot belooft het een spektakel te worden.

Met een wereldtop die goed is vertegenwoordigd is de serie een van de sterkste motocross competities ter wereld. Regerend wereldkampioen in de MXGP Jeffrey Herlings kan echter niet meedoen door een voetblessure. Zonde, maar dit betekent ook dat de strijd om de titel helemaal open ligt. Veel MXGP-toppers stapten voor dit seizoen over naar andere teams. Zo vroeg in het seizoen maakt dat de wedstrijden nóg spannender.

Nederland is in Axel goed vertegenwoordigd dankzij mannen als Glenn Coldenhoff op de Standing Construct KTM, Brian Bogers op de HRC-fabrieks-Honda, ‘rising star’ Kay de Wolf op de fabrieks-Husqvarna 125cc en Davy Pootjes op de 250cc Diga Pro Cross Husqvarna.

Ook de andere grote namen op de deelnemerslijst van de Dutch Masters of Motocross 2019 liegen er niet om. De eerste ronde wordt opnieuw een ware ‘mini Grand Prix’ van toprijders in alle klassen. Max Anstie, Gautier Paulin, Arnoud Tonus, Romain Febvre, Calvin Vlaanderen, Henry Jacobi, Adam Sterry, Jago Geerts (2018 250cc klasse winnaar), Thomas Kjer Olsen en ga zo maar door!

En wat te denken van Nancy van de Ven! De meervoudig vicewereldkampioen bij de dames is bloedsnel en Axel is haar thuisbaan. Dat belooft wat in een startveld vol mannen bij de 250cc.

In 2019 stapt een flink aantal jonge gasten over op een zwaardere motor. Altijd interessant om te zien hoe de jongens het doen met een compleet andere motor dan dat ze gewend zijn. Zo stappen Liam Everts (inderdaad ‘de zoon van’), Kay Karssemakers en Kay de Wolf over op een 125cc-machine. Ook in de 250cc zien we voor de eerste keer Raivo Dankers, Raf Meeuwissen en Rick Elzinga op hun gloednieuwe machines.

Nieuw wedstrijdformat
Tijdens voorgaande edities kwalificeerden rijders zich voor de Dutch Masters via de Open Nederlands Kampioenschappen. In sommige gevallen veroorzaakte dit wat verwarring of was het niet helemaal eerlijk. Daarom introduceert de KNMV voor de race in Axel nu een soortgelijk concept als in de MXGP. 

De rijders moeten zich op zaterdag tijdens de kwalificatie bewijzen en bij de veertig (250cc en 500cc) of vijftig (85cc en 125cc) snelsten eindigen. Alleen dan kwalificeren zij zich voor de wedstrijddag. Dit betekent meer actie en een eerlijker startveld! De wereldtop is al verzekerd van een plek achter het starthek.

Bij de tweede wedstrijd in Oss (14 april) en de derde wedstrijd in Rhenen (30 mei, Hemelvaartsdag) zijn de beste tien rijders uit de DMoMX-tussenstand én de beste veertig rijders uit het ONK Motocross gekwalificeerd. Voor de finale tijdens de Zwarte Cross (19 en 21 juli) wordt in iedere klasse de top veertig in de DMoMX-tussenstand uitgenodigd. 

De eerste ronde van Dutch Masters of Motocross 2019 start op zaterdag 16 maart in Axel met de kwalificaties om 13:00 uur. Zondag 17 maart starten 9:00 uur de trainingen, om 11:30 uur de wedstrijden. Hier staat het hele tijdschema.

Entreeprijzen:
Volwassenen: 20 euro
Jeugd 12 t/m 17 jaar: 10 euro
Weekendkaart Volwassenen: 25 euro
Weekendkaart Jeugd 12 t/m jaar: 12 euro
Jeugd t/m 11 jaar: gratis

Locatie RES Axel:
Lageweg 4
4571 NA Axel

 

Fotografie: KNMV (Bart Amsing, Christiaan Hoekman)