Zoeken

Valentino Rossi test positief voor COVID-19

15 oktober 2020
Het lijkt er op dat het corona virus meer dan alleen de engineers van het Yamaha MotoGP fabrieksteam heeft geveld. Valentino Rossi is ook positief getest op COVID-19 en zal daardoor de race het komend weekend in Aragon moeten missen.

 

In aanloop naar de MotoGP race in Le Mans afgelopen weekend kondigde Yamaha aan dat maar liefst 6 ingenieurs van de Yamaha MotoGP Group, waaronder YZR-M1 projectleider Takahiro Sumi, in quarantaine waren geplaatst nadat een van hen positief op COVID-19 was getest.

Op de valreep werden door Yamaha andere engineers ter plaatse ingezet, terwijl de 6 engineers op afstand zo goed en zo kwaad als het kon hun werk te doen. Daarmee leek de zaak bij Yamaha onder controle. 

Op zondagavond na afloop van de race, die voor Rossi direct na de start in bocht 3 in de grindbak eindigde, ging Rossi terug naar zijn huis in Tavullia, Italië. Dinsdag 13 oktober deed Rossi de PCR COVID-19 test, die verplicht is voor iedereen die tussen de races door naar huis gaat. Het resultaat dat direct de volgende dag beschikbaar was, was negatief. 

Woensdag 14 oktober, de dag dat hij het negatieve testresultaat ontving, voelde Rossi zich nog volledig fit en trainde thuis zonder symptomen of ongemakken. Op donderdagochtend voelde hij zich toen hij wakker niet helemaal lekker en belde meteen een arts. 

De dokter deed twee testen bij The Doctor: een snelle PCR test met opnieuw een negatief resultaat en de standaard PCR test, waarvan het resultaat om 16:00 kwam. Ditmaal helaas wel positief. 

Tijdens zijn verblijf thuis is Rossi niet in contact geweest met andere personen die momenteel bij de Gran Premio de Aragon aanwezig zijn, inclusief VR46 Academy rijders, VR46 personeel, Yamaha MotoGP teamleden etc. 

Rossi's conditie wordt nu nauwlettend gevolgd door de medische staf in Tavullia. De situatie zal elke dag worden bekeken met het oog op Rossi's deelname aan de komende MotoGP wedstrijden.

Valentino Rossi:
"Helaas werd ik vanmorgen wakker en voelde ik me niet goed. Mijn botten waren pijnlijk en ik had lichte koorts, dus ik belde meteen de dokter die me twee keer testte. Het resultaat van de ‘snelle PCR-test’ was negatief, net als de test die ik dinsdag heb ondergaan. Maar de tweede, waarvan het resultaat vanmiddag om 16.00 uur naar mij is gestuurd, was helaas positief.
Ik ben zo teleurgesteld dat ik de race op Aragon moet missen. Ik zou graag optimistisch en zelfverzekerd willen zijn, maar ik verwacht dat de tweede ronde in Aragon ook voor mij een 'no go' zal zijn ... Ik ben verdrietig en boos omdat ik mijn best heb gedaan om het protocol te respecteren en hoewel de test Ik had dinsdag negatief gestaan, ik heb mezelf geïsoleerd sinds mijn aankomst uit Le Mans. Hoe dan ook, het is zoals het is en ik kan niets doen om de situatie te veranderen. Ik zal nu het medische advies opvolgen, en ik hoop dat ik me snel beter zal voelen."

 

Lin Jarvis | Managing Director Yamaha Motor Racing:
Dit is heel slecht nieuws voor Valentino en heel slecht nieuws voor het Monster Energy Yamaha MotoGP-team en voor alle MotoGP-fans over de hele wereld. Eerst en vooral hopen we dat Valentino de komende dagen niet te veel zal lijden en in de kortst mogelijke tijd volledig zal herstellen.
Het komt als een tweede klap voor onze MotoGP-activiteiten, omdat we te maken hadden met de afwezigheid van projectleider Sumi-san en vijf YMC-ingenieurs tijdens de race van Le Mans nadat een lid positief testte - ondanks dat hij gelukkig totaal asymptomatisch was.
Deze twee incidenten herinneren ons eraan dat, hoe voorzichtig u ook bent, het risico altijd aanwezig is - zoals we zien met het stijgende aantal infecties in Europa op dit moment.


We hebben navraag gedaan bij de Italiaanse gezondheidsautoriteiten en ons is meegedeeld dat elk lid van ons team dat tot maandag in contact was met Valentino, uitgesloten is van direct risico.

Desalniettemin zullen we vanaf nu nog meer opletten om de kans op toekomstige problemen te minimaliseren.