Zoeken

Toprak Razgatlioglu hints 2023 MotoGP

22 december 2021
Hij heeft nog contract voor de komende twee jaar in het WK Superbike op zak, maar kersverse wereldkampioen Toprak Razgatlioglu heeft gezegd mogelijk al eerder de switch naar de MotoGP te maken.

Het is een publiek geheim dat Yamaha Toprak Razgatlioglu in de MotoGP zou willen hebben. Het Petronas Yamaha satellietteam, dat vanaf volgend jaar als RNF Team door het leven gaat, had de Turkse ster afgelopen zomer al een voorstel voor 2022 gedaan.

Dat was echter halverwege het seizoen, toen bij Toprak de focus nog volledig op het WK Superbike kampioenschap lag. Toprak zei destijds pas naar de MotoGP over te willen stappen als hij in het WK Superbike de wereldtitel had behaald en eerst zijn contract met Cresent Yamaha uit te willen zitten. 

Dat zou echter wel eens kunnen veranderen. Tegenover GPone heeft Razgatlioglu bevestigd volgend jaar een M1 Yamaha te zullen testen naast Yamaha's testrijder Cal Crutchlow. 

"Ik ga de M1 tijdens een aantal privé testen rijden", zegt Toprak tegen GPone. "In die dagen zal ik samen met Cal Crutchlow rijden en hoop mijn debuut in de MotoGP in 2023 te maken, zelfs nu mijn focus nog volledig op het komende seizoen WK Superbike ligt."

Het gerucht gaat dat Razgatlioglu al met RNF Yamaha overeen is gekomen het komende seizoen de reserverijder te zijn, een rol die Cal Crutchlow bij het Factory Monster Energy Yamaha Team heeft. 

Als Toprak in 2023 inderdaad de overstap naar de MotoGP maakt, dan zal dat bij het RNF Yamaha team zijn. In het fabrieksteam heeft Franco Morbidelli al een 2-jarig contract op zak, terwijl Yamaha er alles aan gelegen is het contract met Fabio Quartararo te verlengen. 

Yamaha heeft de regerend wereldkampioen al een voorstel gedaan, maar Quartararo wil eerst de 2022 M1 afwachten en geniet ook de interesse van Honda en Ducati. 

Het RNF Yamaha team heeft daarentegen een eenjarig contract met beide coureurs Andrea Dovizioso en Darryn Binder. Een van die twee zou dan het veld moeten ruimen voor Razgatlioglu.