Zoeken

Terugtrekking Suzuki MotoGP definitief, ook EWC

13 juli 2022
De Suzuki Motor Corporation en Dorna zijn tot een overeenstemming gekomen om Suzuki's deelname aan de MotoGP aan het eind van het 2022 seizoen te beëindigen. Daarnaast staakt Suzuki ook haar fabrieksdeelname in het Endurance World Championship aan het eind van het 2022 seizoen.

 

Het nieuws sloeg in als een bom, toen Suzuki aan het eind van de officiële MotoGP testdag in Jerez totaal onverwacht aankondigde zich aan het eind van het seizoen terug te trekken uit de MotoGP, slechts 7 jaar na terug te zijn gekeerd naar de koningsklasse van de wegrace motorsport. 

Het nieuws kwam als een donderslag bij heldere hemel, ook bij Dorna Sports dat meteen met een officieel statement kwam, waarin werd gesteld dat een besluit te stoppen niet eenzijdig kon worden gemaakt. Eerder dit jaar had Suzuki zich tot 2026 aan de MotoGP gecommitteerd.

Na maanden van overleg zijn Suzuki en Dorna nu dan eindelijk tot een overeenstemming gekomen, waarmee de terugtrekking aan het eind van het 2022 seizoen officieel een feit is. Daarnaast heeft Suzuki nu ook aangekondigd om aan het eind van dit seizoen de fabrieken-betrokkenheid in het WK Endurance te beëindigen. 

Toshihiro Suzuki, vertegenwoordigend directeur en president
“Suzuki heeft besloten om de deelname van MotoGP en EWC te beëindigen vanwege de noodzaak om middelen opnieuw toe te wijzen aan andere initiatieven voor duurzaamheid. Motorracen is altijd een uitdagende plek geweest voor technologische innovatie, waaronder duurzaamheid, en de ontwikkeling van menselijke hulpbronnen."

"Deze beslissing houdt in dat we de uitdaging aangaan om de nieuwe motoractiviteiten op te bouwen door de technologische capaciteiten en menselijke hulpbronnen die we hebben gecultiveerd door de motorrace-activiteiten om te buigen naar andere routes voor een duurzame samenleving."

“Ik wil mijn diepste dank uitspreken aan al onze fans, rijders en alle belanghebbenden die zich bij ons hebben aangesloten en ons enthousiast hebben gesteund vanaf de ontwikkelingsfase sinds we terugkeerden naar de MotoGP-races."

“Ik zal mijn best blijven doen om Alex Rins, Joan Mir, Team SUZUKI ECSTAR en YOSHIMURA SERT MOTUL te ondersteunen om competitief te blijven tot het einde van het seizoen."

"Bedankt voor uw vriendelijke ondersteuning."