Zoeken

Rossi: wintertraining was voor mij een ramp

12 april 2017
Tijdens de wintertrainingen hield Valentino Rossi zich op de vlakte, maar na afloop van de Argentijnse Grand Prix heeft de 9-voudig wereldkampioen openheid van zaken gegeven. Volgens Rossi was de voorbereiding op het nieuwe seizoen een regelrechte ramp.

Het zal je maar gebeuren: zelf niet je draai kunnen vinden op de racer voor het nieuwe seizoen, terwijl je kersverse teamgenoot training na training de lijst aanvoert. Dat overkwam afgelopen winter Valentino Rossi, die zijn draai maar geen vriendjes kon worden met de nieuwe Yamaha M1, terwijl Maverick Vinales meteen al de eerste wintertest vorig jaar in Valencia de snelste tijd op de klokken zette. 

Vinales domineerde ook de drie andere wintertesten in Sepang, Phillip Island en Qatar en schreef bovendien de eerste twee wedstrijden van het seizoen op naam - voor het eerst sinds Wayne Rainey in 1990. Ondanks zijn slechte voorbereiding op het seizoen wist Rossi de eerste twee wedstrijden wel op het podium te finishen en heeft daarmee wel een betere start dan afgelopen jaar. 

Rossi kijkt nu echter al uit naar de komende race in Texas, waar hij hoopt zijn fouten van begin dit jaar goed te kunnen maken. “De start van het seizoen was voor mij een drama,” verklaart Rossi nuchter in Termas de Rio Hondo. “Ik was erg verdrietig. Het was erg moeilijk, ik kon mijn draai maar niet vinden op de M1.” Volgens Rossi ontbrak het hem vooral aan gevoel aan de voorkant.

Hoewel Rossi in zowel Qatar als in Argentinië in de training meer dan een seconde moest toegeven op de snelste tijd, reed hij wel tot twee maal toe een ijzersterke race In Qatar werd hij derde op slechts 1,9 seconden van winnaar Vinales, in Argentinië werd hij tweede op drie seconden van z’n teamgenoot. Hoewel Rossi het naar eigen zeggen dus moeilijk heeft, is hij op zondagmiddag nog altijd erg snel.

“Het belangrijkste is nog altijd de zondagmiddag, als je over de finish rijdt. In mijn lange carrière (Rossi reed in Argentinië zijn 350e Grand Prix) heb ik geleerd dat je altijd geconcentreerd moet blijven en nooit moet opgeven, want er kunnen altijd dingen gebeuren. In Qatar kreeg ik in de race een goed gevoel, omdat ik de motor beter had leren kennen. Daar heb ik ook geleerd dat ook als het niet soepel gaat, ik op zondagmiddag nog steeds competitief kan zijn.”

Hoewel Rossi nu 14 punten achter Vinales in het kampioenschap staat, is hij positiever over de start dan vorig jaar, toen hij na twee wedstrijden ook tweede stond op 8 punten an Marc Marquez. “De wedstrijden in Qatar en Argentinië waren beter dan afgelopen jaar. Daar ben ik gelukkig over, ook omdat ik nu meer punten heb dan afgelopen jaar.” In 2016 werd Rossi 4e en 2e. 

 

Rossi hoopt het de komende race in Texas beter dan afgelopen jaar te doen, toen hij al in de derde ronde onderuit ging. “Austin is een erg moeilijke baan, waar ik van hou. Vorig jaar was ik sterk, in de warm-up was ik de enige coureur die de tijden van Marquez kon evenaren, maar helaas maakte ik in de race een grote fout en ging daardoor onderuit. Dit jaar wil ik daar ook een goede race rijden.”