Zoeken

Romano 'remknijper' Fenati stopt met racen

11 september 2018
Romano Fenati stopt per direct met racen. De 22-jarige Italiaan kwam het afgelopen weekend in opspraak nadat hij in de Moto2 race op het rechte stuk in de voorrem van Stefano Manzi had geknepen.

Het leek in eerste instantie nog met een sisser af te lopen, het incident van Romano Fenati tijdens de Moto2 race op het circuit van Misano. Stefano Manzi had Fenati binnendoor voorbij willen gaan, maar had de situatie overschat, waardoor beide coureurs buiten de baan waren geraakt. Fenati raakte enorm geïrriteerd en kneep op het rechte stuk in de voorrem van Manzi. 

Als gevolg van het incident werd Fenati gediskwalificeerd en kreeg hij nog tijdens de race de zwarte vlag voor onverantwoord rijgedrag, waarna de FIM MotoGP Stewards na afloop van de race besloten Fenati de komende twee wedstrijden een startverbod te geven. En daarmee leek het voor Fenati met een sisser af te lopen. 

Leek, want in de paddock en op sociale media was de kritiek op Fenati niet mals, Cal Crutchlow zei tijdens de persconferentie nog dat het hem had verbaasd dat Fenati niet direct door z'n team op straat was gezet. "Er is in de MotoGP geen plaats voor dit soort mensen," aldus Crutchlow. "Wij zetten ons leven op de waagschaal en dan ga je niet bij 200 km/u in iemands rem knijpen, ik vind dat het team hem direct had moeten ontslaan."

Als gevolg van de tumult na afloop van de race kreeg Fenati van het Marinelli Rivacold Snipers Team alsnog de zak, en daar bleef het niet bij. Ook MV Agusta haastte zich een persbericht naar buiten te doen waarin de toekomstige samenwerking met Fenati werd beëindigd. Fenati was door MV Agusta gecontracteerd voor het komende seizoen met de F2, de Moto2 machine waarmee de Italianen terugkeren naar de wegrace Grand Prix.

In een statement op maandag trok Fenati het boetekleed aan. "Een man zou de race hebben uitgereden en was daarna naar de wedstrijdleiding gegaan om z'n beklag te doen over het incident dat de aanleiding gaf, ik had me niet moeten laten provoceren," aldus Fenati die na afloop van de race nog had gezegd dat zijn actie in perspectief moest worden gezien. 

"Ik zeg sorry tegen de hele sportwereld. Ik wou dat het een slechte droom was. Ik denk er nog veel aan terug, ik heb iets walgelijks gedaan. De kritiek is terecht en ik begrijp de afkeer jegens mij. Ik wil mij verontschuldigen tegenover iedereen die in mij geloofde en allen die zich benadeeld hebben gevoeld door mijn actie."

Tegenover de Italiaanse krant La Repubblica heeft Romano Fenati nu gezegd te stoppen met racen. "Ik ga een tijdje werken in de winkel van zijn grootvader, bij hem en mijn moeder," aldus Fenati in het interview met de Italiaanse krant. 

Fenati was trouwens niet de enige die door de wedstrijdleiding werd bestraft, ook Stefano Manzi kreeg een straf van zes posities op de startgrid voor de komende race. Manzi kreeg de straf voor onverantwoord rijden voor het incident met Fenati eerder die race in bocht 4.