Zoeken

MotoGP Red Bull Ring: Dovizioso wint thriller van epische proporties

11 augustus 2019
De Red Bull Ring in Oostenrijk is en blijft Ducati-land. De elfde ronde van de MotoGP ontpopte zich opnieuw tot een intens gevecht tussen Marc Marquez en Andrea Dovizioso, die de Repsol Honda coureur in de laatste bocht opnieuw wist af te troeven en daarmee zijn na Qatar zijn tweede overwinning dit seizoen bijschreef. Fabio Quartararo maakte het podium compleet.

Na de afgelopen twee jaar op de pole position te hebben gekwalificeerd maar in de race Ducati er de kaas van het brood vandoor had zien gaan, was Marc Marquez er dit jaar op gebrand om de hegemonie van de Italianen op de Red Bull Ring te doorbreken, maar wist tegelijkertijd dat het opnieuw geen gemakkelijke opgave zou zijn. 

In de vierde vrije training waarin race-simulaties worden gedaan had Marquez weliswaar een constante reeks lage 1'24'ers op de klokken gezet, maar de tijden van Dovizioso waren niet veel minder indrukwekkend geweest. DesmoDovi had die tijden echter met de zachte compound achterband gezet, waarvan het de vraag was of die bij een asfalttemperatuur van 50°C het einde van de race zou halen. 

Als gevolg van hevige regenval in de nacht en ook nog vroeg in de ochtend tijdens de warm-up training was de temperatuur van het asfalt echter flink afgekoeld, waardoor de zachte compound een reële optie werd. Het merendeel van de grid koos dan ook voor de zachte Michelin achterband, maar niet Marquez die voor de veilige medium compound koos en daarvoor in de race de rekening kreeg gepresenteerd. 

Na afloop van de kwalificatie had Marquez al voorspeld dat de race tussen hem en Dovizioso zou gaan en dat hij de stand in het wereldkampioenschap belangrijker vond dan een overwinning, maar van dat laatste was in de race weinig tot niets te merken. Wél dat de strijd tussen hem en Dovizioso zou gaan.

Dovizioso wist dat zijn beste kansen op de overwinning zouden zijn wanneer hij direct kopstart zou kunnen nemen in de race en Marquez geen kans zou hebben om - net als zeven dagen geleden in Brno - op kop de wedstrijd te controleren. Bij het aanremmen van de eerste bocht kwam hij nét te kort, maar had bij het uitkomen betere drive en leek Marquez voorbij te gaan, die door extreem laat te remmen voor de krappe hairpin de leiding wilde houden in de race. 

Extreem laat bleek echter té laat te zijn, waardoor Marquez de apex volledig miste en ook Dovizioso even rechtdoor moest gaan, wat ruimte gaf aan Fabio Quartararo, Jack Miller en Alex Rins om de twee kemphanen binnendoor voorbij te gaan. Marquez valt een bocht later alsnog ten prooi van Dovizioso, die in bocht 9 Jack Miller en bij het opkomen van het rechte stuk Alex Rins voorbij weet te gaan en daarmee al weer tweede ligt, met Marquez op dat moment nog op slechts een vijfde plaats.

Rins was voor Marquez geen partij, maar aan Miller heeft de zevenvoudig wereldkampioen enkele ronden lang een hardere kluif, terwijl Dovizioso het gat van bijna een seconde dat Quartararo aan het eind van de eerste ronde had aan het dichten is. In de vierde ronde gaat Marquez Miller voorbij en rijdt naar het achterwiel van Dovizioso toe, waarna het duo in een ronde tijd het gat met het 20-jarige Franse talent dichtrijdt en hem op het rechte stuk op vermogen voorbij gaat. 

Quartararo geeft zich nog niet gewonnen en remt Marquez bij het aanremmen van bocht 1 weer uit, maar komt daarna opnieuw vermogen te kort in de klim naar bocht 3 en heeft ditmaal geen antwoord op de hogere topsnelheid van de Honda. Twee ronden lang houdt Quartararo Marquez en Dovizioso in zijn zicht, maar moet het tweetal dan laten gaan.

Net als in 2017 zijn Marquez en Dovizioso enorm aan elkaar gewaagd. Twee ronden lang voert DesmoDovi het veld aan, waarna Marquez het overneemt en met alle macht probeert een gaatje te slaan, maar de 33-jarige Italiaan uit Forlimpopoli in zijn achterwiel houdt. Met nog tien ronden te gaan neemt Dovizioso weer de leiding in de race en zijn de rollen omgekeerd, waarna Marquez even pas op de plaats doet om in de slotfase terug te slaan.

In de laatste drie ronden stijgt de spanning tot het hoogtepunt en geven Marquez en Dovivioso elkaar geen duimbreed toe, maar in de laatste ronde lijkt de race voor het eerst dan toch naar Marquez te gaan. Negen bochten weet de Marquez de aanvallen te weerstaan, maar in de allerlaatste bocht weet Dovizioso alsnog zijn slag te slaan en - net als in 2017 - de overwinning voor de neus van Marquez weg te kapen.

Met een voorspong van 2 tiende seconde wordt DesmoDovi als winnaar afgevlagd en verkleint daarmee zijn achterstand in het wereldkampioenschap op Marquez tot 58 punten. Op 6 seconden van de winnaar wordt Fabio Quartararo op de derde en laatste podiumplaats afgevlagd en is daarmee opnieuw sneller dan de twee fabriek-Yamaha's, die op een 4e (Rossi) en 5e (Vinales) plaats eindigen.

MotoGP Red Bull Ring, uitslag race:

Rijder Team Merk km/u Tijd/verschil
1 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 183.2 39'34.771
2 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 183.2 +0.213
3 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha 182.8 6.117
4 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 182.6 7.719
5 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 182.6 8.674
6 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 182.6 8.695
7 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati 182.0 16.021
8 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM 182.0 16.206
9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati 181.9 17.350
10 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 181.7 20.510
11 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda 181.5 22.273
12 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM 181.3 25.503
13 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda 180.8 31.962
14 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 180.6 34.741
15 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati 179.6 48.109
16 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 175.8 1 Lap
DNF
Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati 181.3 8 Laps
Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati 181.7 21 Laps
Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM 173.3 26 Laps
Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM 170.8 27 Laps
Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda 170.2 27 Laps

 

Tussenstand:

Naam Merk
1 Marc MARQUEZ Honda SPA 230
2 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 172
3 Danilo PETRUCCI Ducati ITA 136
4 Alex RINS Suzuki SPA 124
5 Valentino ROSSI Yamaha ITA 103