Zoeken

MotoGP Portimao: perfecte race Miguel Oliveira

22 november 2020
Op indrukwekkende wijze heeft Miguel Oliveira zijn tweede overwinning van het seizoen gerealiseerd. De Red Bull KTM Tech 3 coureur reed in Portimao de perfecte thuisrace en finishte 3 seconden voor Jack Miller, die in de allerlaatste ronde Franco Morbidelli wist af te troeven. Joan Mir viel in zijn eerste race als wereldkampioen uit met een technisch probleem.

De allerlaatste race van het 2020 seizoen op het Portugese circuit van Portimao was er geen maat op Miguel Oliveira. De 25-jarige Portugees was in de vrije training continue voor in het veld te vinden geweest, had zich op zaterdagmiddag in Q2 verzekerd van zijn allereerste pole position in de MotoGP, om op zondagmiddag bij het doven van het rode licht er als een speer vandoor te gaan en onbedreigd zijn thuis-GP op naam te schrijven. 

Kon Oliveira's eerste overwinning bij de Grand Prix van Steiermarken nog als een mazzeltje worden gezien vanwege het laatste-bocht gevecht tussen Pol Espargaro en Jack Miller, was de overwinning voor lege tribunes in zijn thuis-GP een bekroning van het seizoen voor de coureur die volgend jaar de stap naar het Red Bull KTM Factory team maakt als opvolger van Pol Espargaro, die naar Repsol Honda heeft geswitcht. 

De overwinning van Oliveira was ook een bekroning van het seizoen voor het Tech 3 team van Hervé Poncharal, dat na 20 seizoenen zonder overwinning met Yamaha in het tweede seizoen met KTM twee overwinningen realiseerde en daarmee voor een belangrijk deel heeft bijgedragen aan de vierde plaats van KTM in het constructeurskampioenschap - op slechts 4 punten van Yamaha op de tweede plaats.

De stijd om de overwinning mocht al snel zijn bekeken, maar dat kon niet worden gezegd van het gevecht om de resterende twee plaatsen op het podium tussen Franco Morbidelli en Jack Miller, die beide na afloop verklaarden verbaast te zijn geweest over het tempo dat Oliveira vanaf het begin had gereden. "Franco en ik reden al snelle tijden, lage 1'40'ers, soms een 1'39, maar hoe hard we ook pushten, Oliveira liep gewoon bij ons weg", aldus Jack Miller. 

Vijfentwintig ronden waren Morbidelli en Miller aan elkaar gewaagd. Miller had de betere start gehad, maar ging met iets teveel snelheid de eerste bocht in en gaf daardoor Morbidelli de kans om binnendoor voorbij te gaan, waarna het verloop van de race een herhaling van zetten van 7 dagen geleden leek. Wat Miller ook probeerde, hij kwam er niet voorbij, zat er soms te dicht op waardoor hij wijd moest gaan en weer tegen een klein gaatje aankeek, tot in de laatste ronde hij in bocht 13 de perfecte move deed en Morbidelli terugverwees naar de derde plaats. 

Achter Miller vocht Pol Espargaro een verbeten strijd om de vierde plaats, eerst met de Honda's van Cal Crutchlow, die zijn allerlaatste Grand Prix in stijl leek af te sluiten, en HRC testrijder Stefan Bradl, die hier profiteerde van de MotoGP test eerder dit seizoen, later met Takaaki Nakagami die een sterke inhaalrace reed en Andrea Dovizioso, die diens laatste Grand Prix voor Ducati met een zesde plaats afsloot, op vijftien seconden van de racewinnaar. 

Zo sterk als het optreden van Morbidelli, zo blamerend waren de prestaties van de overige Yamaha coureurs. Gestart vanaf de vijfde plaats op de grid viel Fabio Quartararo in de eerste ronde al terug naar de 8e plaats en viel daarna alleen maar verder terug naar een 15e plaats, om uiteindelijk op de 14e plaats te worden afgevlagd. Na Jerez de torenhoge favoriet voor de wereldtitel te zijn geweest is Quartararo het kampioenschap geëindigd op een zeer teleurstellende 8e plaats. Fabrieksrijders Vinales en Rossi eindigden de kleurloze race op de 11e en 12e plaats. 

Ook teleurstellend was het optreden van Suzuki, dat vandaag de Triple Crown had kunnen scoren door voor Ducati te finishen, maar geen potten kon breken. Als gevolg van een technisch probleem had Mir zich op slechts een 20e plaats gekwalificeerd, nam in de eerste ronde teveel risico en knalde daardoor binnenkant bocht keihard tegen Pecco Bagnaia aan, die door de klap zijn schouder ontwrichte, en moest later in de race zelf ook met een technisch mankement opgeven. 

Teamgenoot Alex Rins was geen moment in staat om een bedreiging voor Ducati te zijn, was lange tijd met Quartararo en Nakagami in gevecht om de 8e plaats, om in de slotfase tot de conclusie te moeten komen de verkeerde bandenkeuze te hebben gemaakt en op 27 seconden van Oliveira als 15e te worden afgevlagd. Waardoor de constructeurstitel naar Ducati is gegaan.

MotoGP Portimao, uitslag race:

Rijder Team Merk Tijd/verschil
1 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM 41'48.163
2 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +3.193
3 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +3.298
4 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.626
5 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +13.318
6 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +15.578
7 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +15.738
8 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +16.034
9 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +18.325
10 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +18.596
11 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +18.685
12 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +18.946
13 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +19.159
14 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +24.376
15 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +27.776
16 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +34.266
17 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Tech 3 KTM +48.410
18 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +48.411
DNF
Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +3 Laps
Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +10 Laps
Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +23 Laps
Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati 0 Lap

 

Eindstand:

Naam Merk
1 Joan MIR Suzuki SPA 171
2 Franco MORBIDELLI Yamaha ITA 158
3 Alex RINS Suzuki SPA 139
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 135
5 Pol ESPARGARO KTM SPA 135